Авер на Поли Пантев източи 100 млн. ДДС

0

Партньор на покойния сикаджия Поли Пантев се оказа мощен данъчен измамник, показа проверка на „Уикенд”. Действайки под няколко самоличности и с купища фирми, украинецът Сергий Балтаков успява да източи внушителните над 100 млн. лева ДДС.

Любопитно е, че престъпната схема си действа необезпокоявано близо две десетилетия. През това време срещу Балтаков има множество разработки на спецслужбите, но заради опънат чадър до арест и присъда така и не се стига. Твърди се, че украинецът си осигурява закрила благодарение на контактите си с хора от СИК. В замяна на спокойствието той отчислява половината от заработеното, твърдят хора от подземния свят.  


Преди да се захване с ДДС-измамите, Сергий Балтаков се препитава като момче за всичко на наркобоса Поли Пантев. За да му осигури статут на постоянно пребиваващ у нас, Пантев назначава Балтаков за управител на една от фирмите си. Негови помощници са още един украинец и мъж, родом от Молдова. Самата фирма, според доклади на службите, е забъркана в контрабанден внос на горива. Партньори на Поли Пантев са двама финансисти, без криминални прояви, но тясно свързани със СИК. За тях се твърди, че са представители на братя Маргини.
При подобни съдружници от сой, няма как тримата чужденци управители да са случайни хора. Източници от спецслужбите разкриват, че Балтаков и колегите му изплуват покрай разработка срещу банда за мокри поръчки. Според оперативна информация тримата добре са свършили работа на босове от СИК, спрямо техни конкуренти. Тримата чужденци са доведени във СИК от Поли Пантев. След неговият разстрел на остров Аруба през 2001 г. Балтаков и другарите му прекъсват връзка с групировката. Сергий Балтаков като оправен човек решава да остане в България. Украинецът използва натрупаните си контакти, за да се захвани с модерното по това време източване на ДДС. За отрицателно време украинецът успява да регистрира или купи над 30 фирми. Повечето са в София, но има и регистрирани в Ботевград, Велико Търново, Благоевград, Ямбол и Пловдив. Любопитно е, че документите около основаването на фирмите чужденецът се представя ту като Сергей Балтаков, ту като Балтаков Сергей. Наши източници твърдят, че мащабната дейност на украинецът е забелязана от контраразузнаването. Има дори доклади с предложения да бъде изгонен, но те потъват безследно. Нещо повече – от един момент Балтаков вече се представя и като български гражданин. За това и във фирмените документи вписва новото си ЕГН.  


Фирмите на украинският другар на Поли Пантев бързо развиват мащабна дейност, поне по документи. Ползвайки опита, докато е в СИК, Балтаков се насочва към търговията с горива. За пред властите се декларира внос на хиляди тонове бензин и дизел, който уж се пласира по малки обекти в страната. С тази разлика, че дължимите акциз и ДДС така и не постъпват в хазната. При последвалите ревизии данъчните установяват, че фирмата на практика е куха. Така дълговете за милиони левове няма никакъв шанс да бъдат събрани. Сред рекордьорите е „Консулт ентерпрайз”. Фирмата е регистрирана през 2002 г. и само за година успява да източи ДДС за 5 милиона лева. При над 30 фирми бушони, общо източеното ДДС е за над 100 милиона лева.


След множество сигнали от НАП до полиция и прокуратура, Сергей Балтаков е обявен за издирване през 2004 г. Това, оказва се, не му пречи да продължи да действа. Докато ченгетата го търсят под дърво и камък, украинецът се пренася да живее в Ботевград. Там наема къща и дори успява да регистрира нова фирма, на името на хазяинът си. Чрез нея отново са източени няколко милиона лева, а украинецът се измъква безнаказано.


След като контролът върху ДДС се затяга през последните години, Балтаков се преквалифицира. Твърди се, че новата му дейност е източване на кредитни карти и други компютърни престъпления. Наши източници се кълнат, че схемите му действат и до днес, а партньор на украинският измамник е известен наш туристически бос.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.