Черна статистика: Над 130 загинали в автобусни катастрофи у нас за последните 20 години

0

Инцидентът от изминалата нощ е най-тежката и смъртоносна катастрофа у нас. През последните 20 години над 130 човешки животи са погубени в пътно-транспортни произшествия с автобуси.

Боснек, 23 ноември 2021, 45 души

В ранните часове на 23 ноември граждани от Република Северна Македония се прибират у дома от няколкодневна организирана автобусна екскурзия в Турция. За 45-ма от тях АМ „Струма“ в България се оказва последна спирка.

Своге, 25 август 2018, 20 души

На 25 август през 2018 година 20 души загиват след като автобус пропада в пропаст край Своге. Връщали се от екскурзия, пътят бил мокър, скоростта леко превишена. Автобусът навлиза в насрещното платно, катастрофира и се преобръща в Искърското дефиле. Става ясно, че многократно са подавани сигнали за некачествената пътна настилка. Трима министри подават оставка.

Тракия, 13 април 2018, 6 души

5 месеца по-рано. Шестима загинаха, а 23-ма бяха ранени на автомагистрала Тракия близо до Вакарел. Лек автомобил се врязва в автобуса и той се преобръща като така премазва пътници, които са изпаднали от него. Тогава се повдигна въпроса колко е важно пътуващите да използват колани.

Микре, 17 ноември 2017, 9 души

2017 година. 9 души загубиха живота си край ловешкото село Микре. Челно се сблъскват товарен автомобил и микробус. В буса са пътували група незрящи. Движението е било натоварено, а настилката мокра.

Тракия, 15 юни 2011, 8 души

8 души загинаха на автомагистрала Тракия след като шофьорът губи контрол върху автобуса. Машината се е движила със 100 километра в час.

Бакаджика, 28 май 2009, 18 души

Стар автобус прегази 18 души в местността Бакаджика край Ямбол. Експертизите доказват, че спирачките са били неизправни, въпреки че две седмици преди трагедията по документи автобусът е минал технически преглед. Близките на жертвите не успяват да получат обезщетение.

Бяла, 7 декември 2006, 18 души

След сблъсък с камион автобус падна от моста на Кольо Фичето край Бяла като се преобръща по таван, 18 души загиват. След катастрофата бе изградено обезопасено кръгово кръстовище. Все още плановете за изграждането на магистрала по тази натоварена отсечка са на хартия.

Лим, 4 април 2004, 12 деца

12 деца от Свищов загинаха след като автобусът им потъна в придошлите води на река Лим на границата между Сърбия и Черна гора. Те се връщали от екскурзия. През нощта на стръмен завой на планински път шофьорът губи контрол, спуска се 15 метра и пада в реката. Заради трагедията у нас бе забранено да се превозват деца през нощта.

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.