Наглост: Златко Баретата получава инвалидна пенсия от държавата

0

Златко Баретата получава инвалидна пенсия от държавата от пролетта на 2014 г., когато е диагностициран от трудово-експертна лекарска комисия (ТЕЛК) с над 80% инвалидност. Този факт лъсна в съда по време на делото, което Антикорупционната комисия заведе срещу бившия командос.

Делото за конфискация на имоти и авоари от Златко Баретата стартира през 2015 г., след като роденият в Гурково сенчест бос бе окончателно осъден като шеф на наркобандата „Фирмата“, действала в София и в цялата страна в периода 2004-2009 г. По шумното наркодело Златомир Иванов бе осъден на 6,5 години затвор, но не влезе в пандиза, защото през цялото време е бил поставен под домашен арест. Според закона домашния арест е равносилен на ефективен престой зад решетките.


В опит да докажат законните доходи на Златомир Иванов пред съда, неговите адвокати са посочили в приходните му бумаги, че от пролетта на 2014 г. Златко Баретата получава инвалидна пенсия от държавата с решение на ТЕЛК. Бившият командос е диагностициран с над 80% инвалидност заради неуспешния опит да бъде ликвидиран пред Съдебната палата на 29 януари 2013 г. Тогава наемен убиец простреля няколко пъти Златко Баретата от таванско помещение на сграда срещу Съдебната палата, но не успя да го убие. Златомир Иванов обаче бе ранен с няколко куршума, а олово, забило се в слабините му заплашваше да го прикове завинаги към инвалидната количка. Баретата прекара дълго време в болницата и се подложи на серия от операции, включително и в частна клиника в Германия. Въпреки, че Златомир Иванов отдавна ходи без помощта на патерица и бастун, той продължава да получава инвалидна пенсия от държавата заради решението на ТЕЛК.


Делото, заведено от КП КОНПИ срещу Златко Баретата, е установило, че мафиотския бос не може да обясни и докаже свои доходи в размер на над 1,6 милиона лева. Сумата следва да бъде конфискувана, като всички имоти и банкови сметки на Иванов и на съпругата му Калина вече са запорирани. Любопитен детайл от съдебния процес срещу бившия командос е, че съдът не е признал като негови доходи почти 2 милиона лева, които Златко Баретата е дал назаем. Става въпрос за отпуснати два заема към акционерното дружество „Понс холдинг“, управлявано от съпроцесника на Иванов по делото за източени над 8 милиона лева чрез неправомерно връщане на ДДС Милко Милков – Понса. Според документите, Баретата и съпругата му Калина все още не са успели да си върнат дадените назаем 1 912 000 лв. на фирмата на Милко Понса, която е в ликвидация. Агентите на КП КОНПИ претендират, че сумата от почти 2 милиона лева трябва да се брои като актив на Златко Баретата, тъй като босът е разполагал с нея, макар впоследствие да я е дал назаем.


Добрата новина за Златомир Иванов и съпругата му Калина от делото е, че семейството запазва имението си в столичния квартал „Драгалевци“, оценявано на над 5 милиона лева. Просторният имот отдавна е прехвърлен на приближен до Златомир Иванов. Извън обсега на Антикорупционната комисия са останали и други имоти на осъдения като наркобос Златко Баретата, които той е прехвърлил фиктивно преди повече от 7 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.