Иван Универсалния скрил в Дубай милионите на брокери-измамници

0

Иван Танев – Универсалния отново е под светлините на прожекторите. Данъчният аферист, който все още се издирва от Интерпол, е успял да спаси десетки милиони лева, които менте-брокерът Кирил Джабаров е изсмукал от наивници у нас. Хитрецът и неговият ортак Йордан Моллов бяха арестувани след десетки сигнали на ужилени клиенти.

Неотдавна обаче те са били тихомълком освободени след 7 месеца в ареста, научи „Уикенд”. В момента тарикатите са под домашен арест, но според запознати усилено подготвят бягството си по подобие на десетки други знайни и незнайни бандити.
По разследването, което е на ГДБОП и Специалиризаната прокуратура, са обвинени общо шестима измамници. Вече е ясно, че за Джабаров и Моллов са работили десетки служители в колцентрове у нас. Телефонистите издирвали богати клиенти, като ги убеждавали да им поверят парите си, за да ги инвестират в акции на големи компании. Жертвите – над 200 при ареста на тандема, вече са набъбнали тройно до над 600.


Някои от хората са ужилени със суми от порядъка на 300 000 евро. Най-много пари са отмъкнати от наивен младок от Варна, получил крупно наследство от родителите си, загинали в тежка катастрофа, в размер на 800 000 евро. Наивникът дал цялата сума на тарикатите и повече не чул нищо за тях. Именно той е човека, който пръв сигнализира в службите за дейността на тандема още през пролетта на 2019 г.


Криминалистите разкрили, че фирмите на Джабаров и Моллов нямат лиценз за инвестиционни посредници, а парите на вложителите потъвали в други фирми под техен контрол, а накрая теглени на каса. Следователите са открили част от откраднатите авоари, които Джабаров пръснал за имоти и по банкови сейфове. Голямата част от задигнатото обаче все още липсва. Според информацията на „Уикенд” пачките отдавна са прехвърлени по банкови сметки в ОАЕ. Установено е и друго – че тандема Джабаров-Моллов въртял измамните схеми повече от 6 години.
Двамата бяха натикани в ареста през 2014-а заедно с техния приятел Роберт Димитров за всяване на паника покрай фалита на КТБ. Тогава престъпните „бели якички” разпращали мейли от името на фирма „Глобал Маркетс” с твърдението, че банковата система ще рухне, като препоръчвали на клиентите си да прехвърлят парите си в техния бизнес. Цялата измама не е минала и без политическа подкрепа – Джабаров и Моллов са се ползвали с протекцията на депутати и министри. Преди да легнат на затворническата койка, дуетът редовно парадирал със снимки от Народното събрание. Моллов дори бил сътрудник в парламентарната Бюджетна комисия. Затова се смята, че тандемът е прал пари на политически лидери и на мафиотски босове.


Данъчният аферист, който им помогнал да скрият десетки милиони в Дубай – Иван Танев – Универсалния, стана мишена на мафията, след като се установи, че е завлякъл с близо 10 милиона евро босовете на СИК братята Красимир и Николай Маринови. Това е станало в периода 2008-2012 година, когато Танев бе човекът, отговарящ за схемите с ДДС на Маргините. Вместо да отчита коректно сумите към босовете, той обаче отклонявал парични потоци към банкова сметка, регистрирана на фирма в Дубай. Така за 4 години успял да открадне над 10 милиона евро. Маринови се досетили едва след като ГДБОП разби бандата на Танев в началото на декември 2012 г. при операция „Коледно прочистване”. Тогава службите удариха картел за ДДС от сделки с месо, храни и захар, който е действал безпроблемно през предходните 4 години.


Разплитането започва, когато известни производители на колбаси били посетени от данъчни с изненадващата новина, че фирми, от които са купували месо, са ги въвлекли в неподозирана за тях схема. Те пазарували от Танев, тъй като той бил най-едрият вносител на месо от Европа. Дружествата плащали по банков път, а след това коректно си издължавали ДДС към държавата. Оказало се обаче,че Универсалният представял неверни документи на фирми-бушони. Иван, който е син на Георги Тенев, бивш земеделски министър от правителството на Любен Беров, обикалял всички големи в колбасарския бранш и предлагал месо на цени с 10% по-ниски от борсите с довода, че внасял огромни количества, а контактите на баща му в този бранш му гарантират най-доброто качество. Предлагал първо месо от Бразилия, а после от Холандия, Дания, Полша. Работил с големите в бранша през 5-6 фирми. Името на самия Танев не фигурира в тези фирми.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.