Българинът, продавал детско порно в САЩ, е баща на 2 деца

0

Пламен Велинов прибирал $ 3 500 месечна заплата

Българинът Пламен Велинов, който бе арестуван в София за търговия с детско порно в САЩ след 6-месечно разследване на американските служби за сигурност, е баща на две вече пораснали деца и е имал безупречна репутация в обществото. Това разкриха пред „Уикенд“ столични криминалисти, запознати в детайли с мащабната международна полицейска операция, довела до разбиването на свръхсекретната онлайн педофилска мрежа.

Арестуваният 48-годишен Пламен Велинов се е изхранвал цели 13 години от гнусния бизнес с детско порно, сочат данните от стартиралото във Вашингтон разследване. Компютърният специалист е работил за базираната във Флорида компания „Нюстар Ентърпрайз“ от лятото на 2006 г. заедно с още петима американци.
Ролята на българският компютърен специалист в педофилската мрежа е била да администрира съдържанието на сайт с детско порно, в който са се съхранявали
4,6 милиона снимки и видеоклипове на голи невръстни деца.
Администраторът на сайта за детско порно Пламен Велинов лично е качвал голяма част от снимките в сайта. Освен това той отговарял и за достъпа на абонатите. Педофили от цял свят плащали абонаменти между 50 и 100 долара, а за да прикрият към кого са насочени плащанията, търговците на детска плът пренасочвали транзакциите към фиктивни компании за търговия с бижута и за софтуерни продукти.
Педофилският сайт е генерирарал печалба от 10 милиона долара, като парите са били разпределяни между американците. Българинът Пламен Велинов е получавал месечна заплата от 3500 долара, за да администрира педофилския сайт. За 13-годишната си работа компютърния специалист е прибрал общо около 500 000 долара. „Куриозното е, че компютърният специалист е имал и други, „бели“ ангажименти. Поддържал е срещу заплащане сайт за мебели, както и за онлайн търговия на кожени изделия. Пламен Велинов е имал постоянно високи доходи и не е бил принуден от безпаричие да разпространява детско порно“, обяснява раследващ полицай.
Според думите на началника на следствието Борислав Сарафов, сред клиентите на сайта за педофили, поддържан от Пламен Велинов, е имало и българи. Сарафов отказа да съобщи колко българи са плащали, за да гледат детска порнография и дали сред тях има известни личности. „Мога само да кажа, че тук, в България, ще преследваме българите, които са ползвали този сайт, по-добре е, че Велинов ще бъде предаден на съд в САЩ. Нека нашите педофили да не си мислят, че са анонимни. Следим всичко, знаем кои са, знаем и къде се намират!“, загатна Сарафов за скорошни полицейски акции по задържането на педофили в България.

КАРЕ
Владо Кузов се измъкна с условна присъда

Най-скандалната педофилска афера в България избухна през 2006 г. с главно действащо лице тогавашният депутат от „Атака“ Владимир Кузов. Той бе обвинен в блудствени действия с 13-годишно момче от ромски произход, на когото обещал колело, ако го задоволи сексуално. След избухването на скандала Кузов сам се отказа от имунитета си, а през 2007 г. бе осъден на 3 г. затвор на първа инстанция от Софийски градски съд заради три сексуални акта с малолетен. През 2009 г. обаче по-горната съдебна инстанция пожали Кузов и той получи само условна присъда, потвърдена и от Върховния съд.
Сред мотивите на съдиите за условната присъда на Кузов е, че „извършването на престъплението не очертава завишена степен на обществена опасност на личността на подсъдимия, липсват и данни хомосексуалните действия да са се отразили негативно върху физическото и психическо здраве на пострадалото лице, нито върху сексуалната му пълноценност“. Години след присъдата си Владимир Кузов стана адвокат, а през 2017 г. даже бе взет да стажува в Софийския районен съд и позира със съдийска тога. Остава загадка каква ли присъда би получил Владимир Кузов, ако бе изправен за същото деяние на подсъдимата скамейка н САЩ…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.