СКАНДАЛ: Проф. Герджиков с апетити към студентската телевизия и милионите, които минават през нея

0

Интересът на проф. Герджиков и съветниците му към Факултета по журналистика и масова комуникация и студентската медия се появява внезапно, след като в резултат на къртовски труд на студенти и преподаватели са спечелени проекти за 2 милиона лева. Швейцарски инвеститор помага да се изгради студио за 600 хил. Печелят се 1.18 млн. по европейски проект.

Изведнъж се оказва, че студентската телевизия трябва да бъде дадена на външен продуцент. Тогава за директор е назначен актьорът Башар Рахал.

Появява се и секретарката Цвети. Избухва скандалът с “Шефе, сметанката” и рекламният клип, с който става ясно, че студентската телевизия на първия университет в България набира с кастинг студенти (вероятно с къси поли като тази на Цвети от клипа), които търсят популярност. Сиреч телевизията на журналистическия факултет се бе запътила да бълва квази знаменитости, а не способни журналисти.

Става дума за много пари. А покрай този наистина скандален клип с “Шефе, сметанката” се забрави кой е външният продуцент, с който е сключен договор за 10 милиона за срок от 5 години. Фирмата, с която проф. Анастас Герджиков подписва договора без становище на академичната общност, е учредена само няколко месеца по-рано с 10 хил. лева капитал, без производствени мощности. Става дума за куха фирма. Няколко месеца преди това самият академичен съвет не подкрепя проекта за договора с неизвестен към онзи момент външен продуцент. От там насетне договорът е замразен, студиото – недостъпно за студентите. А казусът потъва. Вече трета година студентите не създават своя продукция. 

Но някъде измежду всички тези събития асистентката му Цветелина Бенчева с късата пола от скандалния рекламен клип стана изпълняващ длъжността директор на студентската телевизия. Тя заема поста, въпреки че не отговаря на нужните критерии  – 5 г. трудов стаж в медия и квалификационна степен “Доктор”. Едно от най-пресните й решения бе да закрие последните три творчески длъжности и то без знанието на Катедра “Радио и телевизия” във журналистическия факултет. Става дума за професионалисти с опит и качества – режисура на монтажа – Зина Начева, гл. ас д-р Петър Айолов преподавател по сценарно майсторство и монтаж във Факултета по журналистика и масова комуникация, д-р Десислава Сотирова, редактор в ТВ Алма матер и хоноруван преподавател във факултета.

Коментира се, че връзката на Герджиков с цялата схема не минава просто през договора, а и през Цветелина Бенчева. Тя е близка до ректора на Алма матер. Освен това с Герджиков е избран начело на най-големия български университет  с любезното съдействие на проф. Любомир Спасов, директор на правителствената болница и човек с близки връзки в ДПС. Спасов бе сменен покрай схемите в болница “Лозенец”. 

Президентският дебат е в четвъртък. Дано някой попита Герджиков защо изведнъж са се появили апетитите към студентската телевизия, защо и как е подписан този договор, къде са парите и каква е ролята на Цветелина Бенчева и Башар Рахал в унищожаването на телевизията.

Фрог нюз, Джесика Вълчева

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.