Нелепо: Трима пациенти загинаха при пожар в ковид-отделение в Сливен

0

Синът на една от жертвите: пациентите са заключвани в стаята

Трима пациенти в малка частна болница МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен са загинали при пожар в отделението, в което са настанени болни от COVID-19, съобщи БГНЕС.

Сигналът за пожара е получен в 2:39 ч.. Веднага на място са изпратени два екипа пожарникари. Установено е, че гори стая в ковид-отделението на четвърти етаж. Според bTV сигналът не е подаден от болницата, а от преминаващи хора отвън, които видели дима. 

Огнеборците се справят с пожара в 2:55 ч. При потушаването на огъня са открити двама загинали на място, а трети пациент е отведен с линейка до Клиниката по изгарания в Пловдив. Рано тази сутрин и той е починал. И тримата са били настанени в една стая, която не е била част от интензивното отделение. Те са били на възраст 66, 70 и 81 години. Един от тях многократно е бил предупреждаван да не пуши в стаята. А в едното легло е била намерена запалка.

Пред bTV Георги Люцканов, син на единия загинал, коментира, че пациентите са били заключвани от болничния персонал. Баща му тропал по вратата, докато не е дошъл охранител от болницата и я е разбил, за да извлече умиращия навън. Скоро след това са дошли и пожарникарите. Ще съдя болницата, допълни синът.

От министерство на здравеопазването вече обявиха, че най-вероятно огънят е тръгнал заради запалена цигара от един от пациентите. Това е станало ясно при разговор на министър Стойчо Кацаров с директора на МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен във връзка с трагичния инцидент в COVID отделението на болницата, при който загинаха трима пациенти. Няма пострадал медицински персонал и пациенти от другите стаи при пожара. Шестима от тях са преместени в други отделения.

Пред „Нова телевизия“ директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Сливен комисар Владимир Демирев заяви, че трагедията се дължи най-вероятно на небрежност на пациент. „При пристигане на място се установява, че гори стая на четвъртия етаж. Много задимяване в стаята, по целия коридор.  До момента сме установили, че не се касае за проблем с кислородната инсталация. Не е това причината“, заяви той.

Предполага се, че огънят е тлеел дълго време и затова отначало не е бил забелязан. При това обаче се е отделял и пушек, който е плъзнал и по целия етаж. Предстои да бъде извършен втори оглед на мястото на инцидента.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.