Българин купи 3 къщи в Занзибар, източвайки кредитни карти

0

Разследването срещу Любомир Иванов започва след сигнал от южната ни съседка

В нощта на сряда срещу четвъртък при специализирана акция на ГДБОБ е задържан Любомир Иванов в жилището му в столичния квартал „Витоша”. Той е арестуван за ползването на скиминг устройства, монтирането им по банкомати и неправомерното източване на парични средства. Разследването е стартирало след сигнал от Гърция.

В апартамента на младия мъж, както и в обект, нает от него в близост до дома му, са открити и иззети десетки скимиращи устройства и пластики. В жилището му е намерена още малка сума пари, с която съпругата му трудно е успяла да покрие разходите по адвокатските услуги. Следите на Иванов били засечени това лято в Гърция от наблюдателни камери, където бандитът бил на почивка със семейството си.


Любомир е действал сам предимно на територията на чужди държави, основно курорти. Проверка на „Уикенд” установи, че за последно тариката се е подвизавал на о. Занзибар. Снимките, които гангстерът публикува в социалните мрежи, също са заснети основно в далечен Занзибар или Гърция. В южната ни съседка Иванов дори имал познат, който му предоставял квартири на достъпна цена на различни места в близост до островите, които сменял често с цел да бъде по-трудно заловен. Благодарение на схемата за източване на кредитни карти, той успял да се сдобие и с три имота, намиращи се на 50 метра от плажа, всеки от които струващ не по-малко от 90 000 долара. В екзотичният курорт продължава да се намира неговият брат, който стопанисва къщите и се опитва да развива легален бизнес. Близки до семейството твърдят, че той се разграничава от Иванов и има абмбиции да се занимава с ресторантьорство.


Схемата, по която действал Любомир Иванов, била винаги една и съща. Българинът инсталирал скимер устройство с камера, свързано с маршрутизатор и модем на банкоматите, като по този начин записвал всички клиентски данни, включително и ПИН кода на картата. С тях създавал пластики-копия, с които теглел парите на туристите от други банкомати. С източване на карти и създаване на скиминг устройства мъжът се занимава повече от 5 години. Първоначално той работел в екип с костинбродска бригада, която се занимавала със същата дейност. През 2020 г. обаче бандата бе заловена за източването на над 100 000 кредитни карти във Франция, основно в градовете Лион и Париж. ОПГ-то, с което бандитът имал партньорски отношения, се състояло от трима души. Всичките получиха ефективни присъди, които трябва да излежат във френски затвор. Тогава при спецакцията пластики и четци бяха открити само в двамата от престъпната групировка, като в жилището на третия член на задругата бяха открити единствено 1,5 гр. кокаин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.