Радо Темерута вече е защитен свидетел, пропява срещу конкурентни босове

0

Един от актуалните наркобосове в София – Радо Темерута, оправда прякора си, като без капка колебание стана певец в прокуратурата. Информатор на „Уикенд” от държавното обвинение разкри, че гангстерът вече е защитен свидетел, защото се съгласил да сподели цялата си налична информация за конкурентите в мръсния бизнес с дрога.

Именно в качеството си на свидетел, Темерута се ползва от прокурорски чадър и срещу него няма да бъдат повдигани обвинения за участието в наркодалаверите, които ще изпее пред разследващия прокурор. Показателен за ролята му на сътрудник на държавното обвинение е фактът, че вече близо 2 години разследването срещу него подозрително цикли. Преди време адв. Вяра Братоева издаде, че за пореден път е удължен срокът на разследване – този път до май 2021 г.


Знаковият разбойник от софийския ъндърграунд бе закопчан с белезници в средата на декември 2019 г. Антимафиоти го арестуват при акция срещу организирана група за наркоразпространение. Според криминалистите Темерута е зареждал варненци със синтетична дрога. „Давал е съвети на наркобандата как да работи и да се пази от полицията“, обявява тогава зам.-шефът на ГДБОП Стоян Темелакиев. Той заявява, че кримигероят е препоръчал на аверите си да не ползват лъскави коли и да сменят телефонните апарати по-често. Радослав Иванов, обаче, няма обвинения за участие в престъпна група. От документите става ясно, че Темерута е обвинен, че договорил кило метамфетамин за 25 бона при среща в автосалон през юли 2019 г. Самият Иванов признава, че е бил в автокъщата, но за да оглежда кола. Наркосделката става, след като той си тръгнал, а дрогата бил предадена от неизвестен мъж, контрира защитата. Прокуратурата изтъква, че на срещата е предаден черен плик с наркотика, който по-късно е намерен в дома на един от обвиняемите. Заверата е снимана от ченгетата със специални разузнавателни средства. Въпреки че са присъствали на място, служителите на реда не са се намесили, за да заковат участниците на място.


„Шест месеца по-късно се твърди, че същата дрога е открита в дома на обвиняем, докъдето е докарана с автобус“, вайкат се адвокатите. Те изтъкват, че няма нито едно доказателство, което да свързва Темерута с останалите. В „бръмбарите“ се говори за „60 квадрата мазилка“ и няма нищо друго уличаващо. Освен на снимките от срещата разследващите разчитат и на показанията на двама свидетели.


Въпреки обвиненията, Темерута остава без мярка за неотклонение. Пред Темида са приложени епикризи за влошеното му здраве, свързано със стрелба срещу него през 2006 г. В съдебната зала се оказва, че спряганите за дилъри са мургави обитатели на ромския кв. „Максуда“, които не могат да си кажат дори ЕГН-то. За тартор на престъпната организация бе погнат Красимир Георгиев, а за участници – Минчо Мизюрски, Продан Янчев, Пламен Радев, Роза Христова, Стефан Иванов, Петър Петриков и Георги Николов. Мизюрски е подсъдим и по друго наркодело заедно с още петима. Един от съпроцесниците му Радослав Русев наскоро сключва сделка със спецпрокуратурата и се признава за виновен, че членувал в наркоорганизация, шиткала отрови през 2019 г. в София, Варна, Слънчев бряг и др. При тараша в Русев са открити нищожни дози амфетамин и марихуана. Магистратите му налагат общо наказание от 1 г. и половина.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.