Погват за ДДС другари на Бобокови (Бивш зам.-министър в схемата с боклука)

0

Бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и дясната му ръка – бизнесменът Васил Коцев. Разследване за данъчни измами е започнала прокуратурата срещу подсъдими с братя Бобокови за аферата с боклука, научи „Уикенд”. Става дума за схема, довела до източване на няколко милиона лева ДДС, разясниха криминалисти. Заподозрени за нейни вдъхновители са бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и дясната му ръка – бизнесменът Васил Коцев.

Живков и Коцев са сочени за едни от ключовите участници в грозната схема за нелегално заравяне на отровни отпадъци от заводите на братя Бобокови. Това е и причината да са подсъдими за участие в организирана престъпна група, заедно с русенските олигарси. По време на разследването са погнати още шефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов, бизнесменът Айгюн Еминов и бившият служител на Бобокови Васил Богданов. Тримата се признават за виновни и сключват споразумения за условни присъди.


Пред съда Богданов детайлно описва самата схема, в която също участва. От думите му се разбра, че зам.-министър Живков стопира умишлено опитите на Бобокови да изнасят в чужбина отпадъците от завода им за акумулатори. След настъпилата безизходица, любезно им се предлага съдействие. Чрез посредници бизнесмените са посочени български фирми, който на място да преработят отровните боклуци. И то срещу по-малки такси от плащаните до момента. След като Бобокови приемат офертата на Живков, схемата се разраства. Започва редовен внос на отпадъци и от техни заводи в Италия, Сърбия и Румъния. Вместо да се рециклират, хилядите тонове токсични боклуци са заравяни на различни места из страната. Ключов участник в престъпната схема е фирма компанията „Глобъл Ресайклинг”. С помощта на подправени документи тя успява да си извади лиценз, че документи притежава техника за рециклиране и обработка на десетки видове отровни отпадъци. Включително и от преработка на стари акумулатори и батерии, каквито според прокуратурата са складираните нелегално от Бобокови.
Неин пръв собственик е ботевградския бизнесмен Васил Коцев, прочут в града с прозвището „синът на Красимир Живков”. Самата фирма е с капитал от два лева. Огромната сума така и не позволява да се купят скъпите съоръжения, твърди в обвинителния акт прокуратурата. Това не пречи фирмата да издава документи към екоминистерството, че успешно е рециклираха отровите.


Именно „Глобъл Ресайклинг” е и повод за започналото разследване за данъчни измами. Наши източници твърдят, че Красимир Живков и дясната му ръка Васил Коцев не са се задоволявали само да прибират таксите за „преработка” на отпадъците. След фиктивното рециклиране, те обявяват пред данъчните сделки с извлечените чисти суровини. По документи те са продавани на десетки кухи фирми, което е позволявало да се източат милиони левове ДДС. Близки до разследването разкриват, че част от аферите вече са документирани при нарочна данъчна ревизия. Има и издадено наказателно постановление от НАП срещу фирмата. В момента вървят разпити на десетки клошари и безработни, които са се водили собственици на фирмите-бушони. След обобщаване на информацията се очакват арести и нови обвинения.


Организаторите на данъчната схема от своя страна също не стоят със скръстени ръце. Твърди се, че още след арестите на братя Бобокови, Красимир Живков и Васил Коцев започват старателно заличаване на улики. Унищожени са куп важни документи за дейноста на „Глобъл Ресайклинг”. Твърди се, че работниците и са уволнени, с изрично предупреждение да „забравят” какво са вършили до момента. Самата фирма също сменя своя собственик. Вместо Васил Коцев, тя един ден се озовава в ръцете на рецидивистът Тодор Ерменков. В Ботевград той е прочут като участник в бандата на изверга Владимир Пелов.
Хора от Ботевград разказват, че Тодор Ерменков в един момент се усеща, че е купил неправилна фирма. След като криминалисти го викат на разпит, той заплашва босовете, че ще проговори, което налага устата му да бъде затворена с нова порция пачки. Босовете в сянка Красимир Живков и Васил Коцев от своя страна набързо го изкарват от играта. Така фирма „Глобъл Ресайклинг” се озовава в ръцете на друг мургав жител на Ботевград. Новият бос на боклука е типично подставено лице. На негово име се водят десетки други фирми. Както можем да се досетим, повечето дължат огромни суми на бюджета.


Прави впечатление, че предишните собственици на фалиралите фирми са от цялата страна. Огромна част от тях все пак са регистрирани в софийски бизнес център, чиято собственост се свърза с бивша силова групировка. Отделно, новият бос на боклука е правил „услуги” и на доста политици. Сред тях и лидер на ДПС в Ботевград, който също се отърва от фалирала фирма.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.