Имотна схема за 30 млн. лв. зад палежа на „Син Сити“

0

Собственикът на зданието Красимир Геогиев от години опитва да вдигне лъскава бизнес сграда върху терена

Мащабен строителен проект на стойност над 30 милиона лева стои зад опожаряването на бившия поп-фолк клуб „Син Сити“ в центъра на София, който горя във вторник рано сутринта. Сградата на някогашния театър „Ренесанс“ на бул. „Христо Ботев“ №61, която е част от групов паметник на културата с най-ниска степен на защита, избухна в пламъци само 4 дни, след като от Столична община са отказали да одобрят и разпишат проект на собственика на имота Красимир Георгиев за изграждането на 12-етажно здание.

Арестуван за пожара е 53-годишен клошар, който е живеел в сградата заедно с няколко други скитници. Според обясненията на задържания, огънят е тръгнал от печка, която била внесена преди около месец в уж необитаемото здание. Съмненията на прокуратурата и служебния министър на културата Велислав Минеков обаче са, че

пожарът е умишлено причинен,

а не е в следствие на човешка немарливост и че за пореден път е приложена изпитаната схема със скитник.
„Класически вид престъпност е това, явно мафията набира сили, предполага, че служебното правителство скоро ще приключи. Това е схемата как да унищожим паметник на културата – подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите, след което плочите премръзват и се обявява сградата за негодна и строите вашия билдинг с новите 28 етажа. Винаги има един клошар, само че нали няма да се заблуждаваме, че не става дума за клошар“, не скри гнева си непосредствено след избухналия пожар Велислав Минеков.
В подкрепа на съмненията му, че огънят е запален с цел някогашният театър „Възраждане“ да бъде съборен и на мястото му да бъде вдигната нова модерна сграда говори факта, че покривът на зданието и голяма част от прозорците са били потрошени още преди пожарът да избухне. Важна подробност е, че това не е първият пожар в зданието. Преди 4 години сградата отново бе подпалена, пак от клошари, а пораженията от предишния пожар не са отстранени.
Собственикът на опожарения имот, който е част от групов паметник на културата, е маститият бизнесмен Красимир Георгиев, стопанисващ столичните хотели „Централ“ и „Форум“. През 2013 г. бизнесменът бе

кандидат за депутат от листата на ВМРО

в София, но не влезе в Народното събрание. Георгиев минава за близък до лидера на „патриотите“ Красимир Каракачанов, който често може да бъде забелязан в ресторанта на хотел „Форум“.
„Нямам нищо общо с пожара! Изпълнил съм всички предписания за безопасност. Сградата беше заградена и заключена още преди година съгласно предписанията от Столична община, а пожарникарите 30 минути се опитваха да влязат, за да потушат огъня“, коментира лаконично Красимир Георгиев. Той беше глобен с внушителната сума от 200 000 лева от Столична община заради неизпълнение на предписанията за безопасност.
Красимир Георгиев се опитва да си издейства разрешително за строеж на нова сграда върху терена от далечната 2002 г., когато купува имота, но без успех. През 2005 г. той дава обекта под наем на бившите съдружници на Слави Бинев във фолк заведението „Биад“, които

инвестират над 2 милиона лева

в изграждането на чалга дискотеката „Син Сити“. Заведението работеше на пълни обороти няколко години, преди да бъде закрито през 2015 г. Оттогава сградата се води необитаема, а Красимир Георгиев на няколко пъти опитва напразно да издейства събарянето на зданието и изграждането на 12-етажна сграда. Инвестиционният проект на бизнесмена е на стойност над 30 милиона лева. Неговият първоначален план предвиждаше изграждането на баровски хотел, но впоследствие намерението му е променено и върху терена се предвижда изжраждането на офис сграда от най-високия клас „А“.
Източници на „Уикенд“ от Столична община разкриват, не само статутът на зданието на площад „Възраждане“ е пречка пред намеренията на Красимир Георгиев.
„Под терена тече подземна река и заради това там е изключително опасно да се вдига висока сграда. Собственикът на имота е наясно с този проблем, но някак си е успял да издейства промяна на статута на терена, който беше изваден през 2003 г. като паметник на културата от национално значение и вписването на парцела в Общ устройствен план на София като част от нов делови център в зона с високо застрояване“, разкрива столичен общинар.
Макар прокуратурата да стартира разследване срещу бизнесмена Красимир Георгиев, малко вероятно е той да бъде обвинен като инициатор на дръзкото подпалване на някогашния театър „Ренесанс“ в центъра на София. За целта криминалистите трябва да изтръгнат самопризнания от арестувания за пожара 53-годишен клошар. Но разбира се, едва ли Георгиев лично го е вербувал – за тази работа си има посредници. Така че до поръчителя би се стигнало доста трудно, признават криминалисти.
По подобна схема в България изгоряха няколко сгради – паметници на културата. Най-емблечатичните примери са изгорелите Тютюневи складове в Пловдив и сградите на Царските конюшни в София. Друг е въпроса защо общините не назначават охрана на апетитните за инвеститорите стари сгради, щом по никакъв начин не могат да ги опазят…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.