Лъжливата криптокралица Ружа Игнатова е стигала до топ 200 на световните богаташи

0

Тя притежава имоти за стотици милиони долари в целия свят, банковите й сметки преливат от натрупаните милиарди във всички възможни валути. Вкусът й към разточителния лукс и слабостта й към най-престижните световни модни марки са направо убийствени.

Тя е родената през 1980 г. Ружа Игнатова и може да си купи почти всичко, но не може да има на свое име нищо, защото милиони измамени хора от Близкия изток до САЩ и от Европа през цяла Азия и Африка, чак до Австралия я издирват за колосални измами. Тя има милиарди, но е принудена да се промъква с подправени документи и почти ювелирни пластични операции, за да види детето си, което продължава да живее при бившия й съпруг във Франкфурт.

Златното време за Ружа Игнатова

започва през октомври 2013 г. Тогава за първи път светът е разтърсен от истеричното търсене на криптовалути. По това време един биткойн, който е първата и най-популярна криптовалута, скача от 120 долара до над 1000 долара.

Малцина любители на рискованите игри станаха милионери за една нощ. По това време Ружа има на сметката си няколко обвинения в измами. Тя решава да яхне вълната и да създаде собствена криптовалута. Така се ражда OneCoin, която има претенциите да бъде средство за крипторазплащания, но всъщност представлява класическа пирамидална схема, в която последните привлечени инвеститори осигуряват дивиденти на първите. Ружа е в стихията си. Нейната запазена марка са луксозните тоалети, обсипани с диаманти и яркочервеното червило. Тя обикаля целия свят и говори пред претъпкани зали за „новата революция”, която ще направи всички богати. Още се помни случаят, в който българският бранд на уважавано световно издание решава да я сложи на корицата си. От централата на изданието реагират мълниеносно, защото не искат да се свързват със спорната репутация на Ружа. Корицата е променена, но Ружа успява да си осигури и изкупи хиляди бройки със старата корица. Те са подарени на следващите й събития и привличат нови хиляди лековерни инвеститори.

И досега се водят спорове за оценката на привлечените от OneCoin средства. Според експертите в периода 2014-2017 г. 

Ружа е натрупала между 5 и 20 млрд. долара в пирамидата си

Сумите най-често са между 10 000 и 250 000 долара, като инвеститорите са насърчавани да привличат семейство и приятели. Океанът от пари стимулира Ружа да харчи като за последно. Тя изкупува имоти в Дубай, Европа и САЩ. Само в родната й България името й се свързва с покупката на няколко емблематични сгради, две от които в София – едната се намира на пл. „Народно събрание”, а в другата дълги години се помещаваше ресторант „Крим”. И в двата случая имаше спорове между собственици и наследници, които Ружа потуши с дебели пачки в евро. Ружа прави фамозни партита на морския бряг. Тя има разкошна огромна яхта и имоти в Созопол. И до днес се помнят лъскавите тематични партита. Най-скъпото и най-лъскавото под наслова „Алиса в страната на чудесата” е посветено на рождения ден на дъщеря й.

Но откъде идват и накъде отиват капиталите на Игнатова?

Човек не трябва да е професор по икономика, за да заключи, че за да търгуваш с каквато и да било валута, на първо място ти трябва… валутата, а за да се занимаваш с криптовалута, базирана на блокчейн технология, като начало ти трябва блокчейн. Казано още по-просто, за да продаваш риба като начало трябва да имаш риба. Ружа е имала само красиви приказки за несметни богатства.

Все пак през 2016 г., след конкурс за работа тя решава да назначи експерта по блокчейн технологии Бьорн Берке. Той получава изкусително предложение за заплата от четвърт милион долара плюс луксозен служебен автомобил и редица други екстри. На Берке било казано, че става дума за криптовалутата OneCoin. Той светкавично се ориентирал, че става дума за нещо, което нито е крипто, нито е валута, но вече е привлякло хиляди инвеститори. Берке моментално си стяга багажа. Но той тепърва ще вгорчава живота на Ружа, която обикаля света с частни яхти и самолети. Берке е първият човек, който излиза с името си и говори за машинациите на Ружа.

Игнатова е подозирана от чуждестранни медии в участие в няколко финансови пирамиди. Според някои експерти основаният от нея OneCoin използва капитал, придобит от бивши финансови пирамиди като Conligus (около 10 000 членове), Univer Team (около 120 000 членове), Unaico/SiteTalk, OPN, (около 400 000 членове), Bonofa (около 60 000 членове) и BNG International (около 10 000 членове). С фонд от измамни схеми (BigCoin, Crypto Real Investment Trust), регистрация на фирмата в Гибралтар и множество неясноти по функционирането им. Колкото и да е странно, в този момент

излъганите застават на страната на лъжеца.

Ружа още твърди, че първоначално вложение от 5000 долара ще донесе 500 хиляди долара на всеки вложител, който иска да осребри дяловете си. Малката подробност, която масово се игнорира, е, че всъщност никой няма достъп до парите си. Ружа вече усеща, че примката се затяга, но заявява, че веднъж и завинаги ще сложи точка на съмненията в своята почтеност. Огромното събитие е открито за медии и е насрочено за октомври 2017 г.в Лисабон, Португалия. Всички трепетно очакват появата на криптокралицата и тя… изчезва. Просто се изпарява и никой повече не я вижда. Никой не вижда и откраднатите милиарди. Рухналата пирамида дава повод за размисъл на десетки хиляди хора и институции в целия свят. По следите на Ружа се впускат най-добрите ловци на глави, но до този момент тя не е открита. Най-горещата следа е не към арабска или африканска държава, а към сърцето на Европа – Франкфурт. Според най-упоритите преследвачи Ружа си е направила пластична операция, която я е направила неузнаваема. Тя избягва да се появява на места с много камери. Според ловците тя има перфектни фалшиви документи, които й позволяват да пътува в рамките на ЕС, главно по линията Атина – Франкфурт.

Състоянието на Ружа с днешна дата изглежда главозамайващо. Тя дори за кратко влиза в класацията на 200-те най-богати хора в света. За нея се знае със сигурност, че притежава поне 220 000 биткойна, което по актуални курсове

означава повече от 9 милиарда долара

През септември 2016 г. започва криминално разследване за дейността на OneCoin от лондонската полиция и британският финансов регулатор Financial Conduct Authority предупреждава потребителите да внимават при взаимоотношенията си с компанията. На 8 март 2019 г. Окръжната прокуратура в Ню Йорк повдига обвинения срещу Ружа Игнатова и брат й Константин за организирането на финансова пирамида, довела до кражба на милиарди долари. Константин Игнатов е арестуван на 6 март в Лос Анджелис. След като се признава за виновен през ноември 2019 г., Игнатов може да получи присъда от 90 години затвор. При ареста Константин разказва на разследващите, че Ружа поддържа десетки т.нар. кеш руумс в целия свят. Така независимо в коя точка на земното кълбо се намира, тя разполага със стотици милиони от всички валути, складирани в брой.

Според документите от заведените хиляди дела на ужилени от пирамидата Ружа е била в близки отношения с шейх Сауд, син на един от най-богатите хора в Дубай. Тази връзка позволява на Ружа да насочи част от богатството си към вложения в банки и имоти в емирствата. Адвокатите на жертвите на измамата твърдят, че регулаторните органи във всички страни са допуснали престъпно нехайство към дейността на Игнатова. Крайният резултат е десетки хиляди измамени в целия свят, а Ружа се е превърнала в най-големия печеливш в целия свят от надуването на т.нар. криптобалон.

Зад себе си освен ужилени клиенти тя оставя и портфолио от изключителни имоти. В края на октомври 2021 г. разследване на Би Би Си се добра до пентхауса на Ружа в лондонския луксозен квартал Кенсингтън. Четиристайният мезонет се оценява на над 13.5 млн. британски лири. Жилището е на последния етаж в комплекса Абътс Хаус и дори разполага със собствен басейн. Шкафовете и гардеробите преливали от скъпи маркови дрехи, бижута и произведения на изкуството. Разследващите били потресени при находката от оригинални творби на Анди Уорхол, които струват стотици хиляди долари, но били безцеремонно натъпкани в шкаф.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.