Под прицел: Извършена е атака с дрон срещу резиденцията на иракския премиер

0

Атака с дрон с експлозиви е била извършена срещу резиденцията на иракския премиер Мустафа ал Кадими в т. нар. зелена зона на Багдад. Военни определиха случая като опит за покушение. Кадими е успял да избяга. Телевизия „Ал-Арабия“ твърди, че той е бил приет в болница с леки наранявания, а дронът е бил прихванат. 

Премиерът написа малко по-късно в Туитър, че е добре и призова за запазване на спокойствие и въздържане от действия. От офиса му заявиха, че не е пострадал. Шестима членове на личната му охрана обаче са били ранени. Западни дипломати твърдят, че са чули експлозии и стрелба в района.

Министерството на вътрешните работи на Ирак съобщи, че опитът за убийство на министър-председателя Мустафа ал Кадими е извършен с помощта на три безпилотни апарата. Това се посочва в изявление, публикувано на страницата на телевизионния канал Al Jazeera в Twitter, предаде БНР.

Съединените щати предложиха на Ирак помощ при разследването на опита за убийство на министър-председателя.

Службата съобщава също, че са унищожени два дрона. Други подробности не са съобщени. За момента никой не е поел отговорност за атаката.

По-рано неколкостотин поддръжници на проирански групировки протестираха близо до входа на „зелената зона“ срещу резултатите от изборите в Ирак на 10 октомври. Недоволните твърдят, че е имало нарушения в изборния процес и при броенето на гласовете. На демонстрацията се стигна до насилие след като протестиращи хвърляха камъни и раниха няколко полицаи, а един от недоволните беше убит от силите на реда. 

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.