Казусът за заплита: „Сиела“ пусна сигнал в прокуратурата срещу ЦИК

0

Софийска градска прокуратура съобщи, че е получила от  фирмата-вносител на машините за гласуване на 14 ноември „Сиела Норма“ сигнал за неправомерни действия от страна на служители на МВР по отношение на задържаните 228 машини за гласуване, които са извън договора за доставка на устройствата за вота на 14 ноември, съобщава БНР.

Дежурен прокурор незабавно е възложил на ДАНС да извърши проверка  в срок до 48 часа. Изискана е информация от ЦИК и от представители на „Жандармерията“, която охранява склада с машините за вота, съобщават от  прокуратурата.

„Сиела Норма“ направиха уточнение, че техния сигнал не е срещу действия на МВР, а срещу действия на ЦИК, обясняват от компанията.

„Сиела Норма“ смята за неправомерно Комисията да разпореди със свое решение задържане на устройствата. От фирмата казват в сигнала си, че тези 228 машини са собственост на производителя им Смартматик и те са били запечатани във склада по разпореждане на председателя и секретаря на ЦИК, които са подписали писмото, изпратено до органите на МВР.

От МВР също уточниха, че в подадения сигнал от дружество „Сиела Норма“ до Софийска градска прокуратура не се изразява становище за неправомерни действия от страна на служителите на жандармерията. В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с  въпросните 228 машини за гласуване да напуснат района на склада, се посочва в позиция на пресцентъра на МВР.

ЦИК гласува на днешното си заседание позиция във връзка със спорните машини. От думите на председателя на ЦИК Камелия Нейкова стана ясно, че се очаква „Сиела Норма“ да подаде вече изискана информация по случая:

„Очакваме „Сиела Норма“ да предостави изисканата информация, както и всички компетентни държавни органи, за предприетите действия и извършените проверки. В този смисъл и този текст да бъде позицията на Централната избирателна комисия по този случай“, казва тя. 

Източник: tribune.bg/bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.