Кандидат за депутат замесен в схема за фалшиви сертификати

0

Кандидат за депутат е замесен в схема за издаване на зелени сертификати на неваксинирани лица. Това заяви пред Нова телевизия шефът на дирекция „Национална полиция“ Станимир Станев, но отказа категорично да назове името на замесения в схемата.

По думите му е поискано свалянето на имунитета на въпросното лице от главния прокурор. Нова телевизия излъчи свое разследване, в което разкрива мащабна схема за издаване на фалшиви сертификати и сезира МВР. Според разследването човек може лесно да се сдобие с фалшив документ. Документът е 100% валиден, но без притежателят му да е стъпвал в лекарски кабинет. Дозите ваксини към тези сертификати се унищожавали, а на ден се издавали между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар.

„Лицето, замесено в схемата с фалшиви сертификати, беше установено. То е с имунитет, тъй като е кандидат за народен представител. Поискано е свалянето на имунитета му“, посочи Станев.

След получаване на сигнала от МВР са реагирали много бързо и е установено лицето.  От полицията са информирали Софийска градска прокуратура, образувано е следствено дело.  

Станев обясни още, че към момента има 10 подобони случая за издаване на фалшив сертифиакт, като са образувани досъдебни производства. Освен това се работи и по две преписки. Органите на реда работят по такива сигнали във Велико Търново, Габрово. Ловеч, Плевен, Сливен и Хасково. По думите му схемата е подобна – чрез посредници се случват нещата, не участва директно медицинското лице. Досега има едно повдигнато обвинение за издаване на фалшив сертификат, то е на общопкратикуващ лекар, който сега е с наложена мярката 2000 лева парична гаранция.

Разследващите нямат информация колко фалшиви сертификати са издадени у нас към момента. По думите на Станев се работи със съдейстието на чужди служби и посочи, че има чужденци „ваксинирани” у нас, като на датата на имунизацията не са били на територията на страната.

Директорът на дирекция „Национална полиция“ Станимир Станев коментира и други теми. По думите му няма риск за опорочаване на изборния процес чрез 228-те допълнителни машини, намиращи се в склад на фирмата „Сиела Норма“, за които в събота сигнализира ГЕРБ. „Тези машини са собственост на фирма „Сиела“. Те са допълнително доставени от тях, информирани за това са ЦИК и всичко е под техен контрол. Доколкото ние имаме информация, тези машини са били отделени и няма да бъдат ползвани и не са сертифицирани от ЦИК. Според мен няма място за притеснение“, каза Станев.

По-късно стана ясно, че лицето се е представяло с името Величко Георгиев. Депутатът е от НФСБ, а лидерът на партията Валери Симеонов насрочи заседание в понеделник.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.