Главсекът на МВР: Разкритата схема има повтаряемост във всеки лот на „Хемус“

0

„Машините, които са предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено, те са били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите“. Това заяви пред БНР главният секретар на МВР Петър Тодоров във връзка с твърдения на една от регистрираните за вота коалиции, че се подготвят изборни манипулации чрез 228 допълнителни машини, които се съхраняват заедно със закупените за вота устройства.

Той подчерта, че ЦИК е уведомена за това и тя е подала писмо в ДАНС, които са извършили проверка на място и са установени посочените от него обстоятелства.

Главният секретар на МВР коментира и проверките за купуване на гласове за предстоящите избори: „Резултатите досега са – около 185 сигнала, образувани 48 досъдебни бързи производства за над 3500 протокола по чл. 65 от ЗМВР. Различни са начините за купуване на гласове или оказване на въздействие. Нашите действия ще продължат, за да могат хората да гласуват спокойно и по съвест“.

Петър Тодоров съобщи, че има райони, в които се прилага схема за купен вот чрез гласуване с подвижни секции за гласуване. „Извършват се множество проверки относно истинността на подадените заявления за гласуване с подвижна урна“, каза той.

Тодоров коментира и нарушенията около изграждането на 5-и лот на АМ „Хемус“. „Това, което знаем, е, че за лотовете от 1-ви до 6-и авансово са раздадени 696 милиона лева. Ние показахме схемата само на лот 5 по разработката на ГДБОП. Такива схеми са вървели и по другите лотове, ние работим и ще докажем, че тази схема има повтаряемост във всеки един лот“.

По думите му за 5-и лот схемата е ясна. „Паричните преводи са изтеглени кешово от едно лице, което тегли на няколко пъти по милион, милион и половина, без предварителна заявка, плащайки едни огромни такси. поставяйки ги в торбички или каквото е необходимо според размера на купюрите, ги е отнесло в неизвестна посока. Лицето ни е известно и ще работим да установим къде точно е отнесло тези пари. … Дали тези пари са укрити по сейфове, каси, гардероби, или са изнесени по офшорни средства, ние ще направим всичко възможно да установим“. 

На лотовете от 7 до 9 не само, че няма техническа документация, но дори няма очертано трасе, посочи още главният секретар на МВР и обобщи, че става дума за огромна престъпна схема.

Главният секретар на МВР изказа очакване прокуратурата да се включи активно. „Ние сме докладвали на дежурния прокурор материалите, той ги е приел и е заявил, че в материалите се съдържат данни за престъпление, като той ще направи разкриване на банковата тайна. Чакаме постановление за нашите по-нататъшни действия относно документиране на цялата престъпна схема“, обясни той.

Той съобщи, че продължава проверката по участъка на АМ „Хемус“ в района на Търговище, иззет е материал за проби, ратои се заедно с ДНСК, иззета е и цялата документация, свързана със строителството на магистралата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.