Българин заловен да точи банкомат в Аржентина с 36 карти

0

Изобретателни българи продължават да източват карти напук на пандемията, научи „България Днес“! Въпреки коронавируса наши спецове по банкоматите вършеят в различни точки на света. Последният случай е от Аржентина, където 46-годишен българин е заловен да дърпа пари от чужди карти, съобщават местни издания.

Бандитът е спипан в кв. „Чакарита“ на столицата Буенос Айрес с над 30 фалшиви и клонирани карти, с които тъкмо опитвал да тегли пари. Разследването срещу него започнало с жалба, подадена от служители по компютърна сигурност, които открили измамни маневри с банкомати в кварталите Палермо, Белграно и Монсерат. В различни банки в тези райони са извършвани тегления и преводи на големи суми пари чрез клонирани карти.

Пандемията е благоприятен момент за извличане на данните на клиентите, предупреждават специалистите

Пандемията е благоприятен момент за извличане на данните на клиентите, предупреждават специалистите

След сигнала членове на отдела за банкови измами към градската полиция започнали да дебнат в тези квартали за установяване на злосторниците. Така агентите успели да засекат подозрителния тип, който набелязал банкомат на Националната банка на Аржентина на „Форест Авеню“. Чрез устройството мъжът е използвал няколко карти, от които е теглил пари.

Така служителите на реда го заковали на местопрестъплението и го претарашили. В него са намерени 36 карти с магнитна лента и 40 хил. долара. Българинът е арестуван след претърсване и обиск в присъствието на двама свидетели.

По случая с нашенеца се е изказал и министърът на правосъдието и сигурността на Буенос Айрес Марсело Д’Алесандро, който похвалил работата на градската полиция. „Тези методологии нарастват през цялото това време, в което хората прекарват повече време в домовете си и превърнаха търговската си дейност чрез интернет и мобилния си телефон“, предупреждава министърът.

Той изтъква, че е от изключителна важност при всяко подозрение и съмнителна ситуация да се сигнализира на полицията, тъй като тя разполага с инструментите да вкара престъпниците зад решетките.

През това време други нашенци отървават известна част от престоя си на топло. Апелативният наказателен съд на Малта намали присъдите на двама българи, осъдени на общо 11 г. затвор за измами с банкомати. Благой Китанчев и Спас Полихронов са заловени през декември 2017 г. след претърсване на апартамента им от полиция по информация на Европол.

При тараша служителите на реда открили две метални пластини, за които се предполага, че са инструменти за скимиране на банкомат. Твърд диск с видеозапис на клавиатурата на банкомати, показващ как клиентите въвеждат ПИН код, е намерен при Спас.

Полицията подозира, че мъжете са планирали да пътуват с катамаран до Сицилия, за да продължат към Неапол, където щели да вършат допълнителни атаки. При претърсването на апартамента разследващите не открили билети за Сицилия. Все пак двамата били обвинени за принадлежност към престъпна организация и като съучастници, а Благой е погнат отделно и за притежаване на инструменти, свързани с измама с банкомати.

Пред криминалистите нашенците се разминали във версиите си. Спас казал, че с авера му са в Малта, за да отпразнуват рождения ден на техен приятел. Благой заявил, че пристигнал заради евтина сделка, и не споменал никакъв празник. Магистратите не дават вяра на обясненията на заподозрените и през ноември 2019 г. ги признават за виновни. Благой получава присъда от 6 години затвор, а Спас – 5 години затвор. С присъдите е наложена и глоба от 3100 евро.

Българите обжалвали наказанията си и втората инстанция се смилила над тях. Наскоро съдия Джовани Гриксти преценил, че обвинението не е успяло да докаже, „дори и отдалечено“, че жалбоподателите са съучастници и принадлежат към престъпна организация.

Благой се оправдал, че е взел багаж от приятел назаем и нямал нищо общо с двете метални ленти. Магистратите анализират, че самонает бизнесмен и търговец на автомобили, който пътува често, би си купил багаж, а не би взел назаем. Затова Благой е признат за виновен за притежание на незаконните инструменти, но наказанието му е намалено на 2 г. решетки.

Мистериозни присъди във Виетнам

За заловените в Малта Благой и Спас по време на процеса се появява информация, че са осъждани за скимиране на банкомати. Според данните те са залавяни да точат карти във Виетнам през 2013 г. и са наказвани в България. След това полицейски инспектор обяснява, че единият от мъжете е бил в затвора във Виетнам, където е контактувал с осъден за скимиране на банкомати. На делото Европол не предоставя подобни справки, а българските власти също мълчат и не потвърждават предполагаемите присъди на мошениците в родината.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.