Би Би Си разкри: Ружа Игнатова имала жилище за 13,5 млн. паунда в Лондон с басейн и подвижен покрив

0

Би Би Си от месеци върви по стъпките на мистериозното изчезване на Ружа Игнатова.

Горките мъже вървяха след нея, натоварени като магарета и едва си поемаха дъх – всеки носеше по 20 чанти. Така описва прибирането на Ружа Игнатова от обиколка по скъпи бутици и българските ѝ телохранители в луксозния ѝ апартамент бивш портиер на сградата в елитния лондонски квартал „Кенсингтън“.

С тази случка от 2016 г. започва поредното разследване на Би Би Си за безследно изчезналата „криптокралица“ д-р Ружа, установило, че през фирма на офшорната зона на остров Гърнси българката притежава жилище за почти 13,5 млн. паунда в британската столица.

Публикацията на подкаста „Изчезналата криптокралица“ (The Missing Cryptoqueen) този път е част и от разкрития по Досиетата „Пандора“ – огромен масив данни за това кой стои зад фирми, регистрирани в офшорни зони с прикрити собственици. Авторите на подкаста обещават още серии през 2022 г.

Измамата на Ружа Игнатова, продавала нещо несъществуващо – криптовалутатата OneCoin – възлиза на 4 млрд. евро и в Европа вече са в ход дела в няколко държави. На 17 септември в Мюнстер започна процес срещу адвоката ѝ в Германия Мартин Брайденбах по обвинения в пране на пари и превод на 20 млн. евро в Лондон за купуване на луксозния имот. Други двама са изправени пред обвинения в източване на милиони евро в схемата, от която според Би Би Си само във Велибритания са ощетени хора снад 100 милиона паунда. В САЩ също текат дела за крупни измами срещу Игнатова, а брат й Константин бе арестуван и лежи в затвора.

Авторите описват, че именно от делото на Брайденбах се е разбрало за апартамента с четири спални и басейн с подвижен покрив в сградата, известна като „Абътс хаус“. 

Според разказ на очевидец в жилището с площ от 650 кв м. е било пълно не само с покупки от луксозно марки, но и с картини на Анди Уорхол и Майкъл Мьобиус. Снимка показва порцеланови чиния с образа на самата Игнатова. По-късно се разбира и от коя точно лондонска галерия са купувани произведения за стотици хиляди паундове, като се повдига въпросът дали Игнатова умишлено не е влагала пари в бижута, ценни вещи и картини, които лесно и бързо могат да се изнесат, за да не бъдат конфискувани.

Ключовото е разкритието, че Ружа Игнатова е притежавала имот на британска територия с помощта на фирмата за офшорни услуги Aquitaine Group. Британското разследване срещу българката беше прекратено през септември 2019 г. с обяснение, че „не бяха установени каквито и да е активи на OneCoin в Обединеното кралство“.

Два месеца по-късно в друго дело излиза името на компанията Abbots House Penthouse Limited на остров Гърнси. Американската правна кантора Locke Lord с офис в Лондон забелязва нещо нередно за източника на превод от 20 милиона евро. Разследването води до нейния бивш служител Марк Скот, срещу когото започва дело за пране на пари в САЩ и в него се разбира, че фирми на Ружа Игнатова са давали парите за купуването на луксозния имот в „Кенсигтън“, раказва Би Би Си.

Тя рядко се е появявала в апартамента след 2016 г. – времето, когато изглежда се е канела да установи трайно присъствие в Лондон, тъй като е открила офис в скъпа сграда близо до Хайд парк в район, където се събират елитните кавратали Мейфеър, Найтсбридж и Виктория. За 36-ия ѝ рожден ден е организирано пищно тържество в музей „Виктория и Албърт“.

На 25 октомври 2017 г. Ружа се качва на самолет на Ryanair от София за Атина и изчезва безследно. Но през юли 2018 г. брат ѝ Константин, оглавил схемата за измами след нея, публикува селфи, направено в същия апартамент в „Кенсингтън“. Разследването установява, че в сградата е имало още едно по-малко двустайно жилище за 1.9 млн. паунда, в което е живеела охраната им. Името на Ружа Игнатова отново отсъства от имотните регистри във Великобритания, защото купувач е офшорната фирма от Гърнси.

Константин бе арестуван на 6 март 2019 г. на международното летище на Лос Анджелис и обвинен в заговор за измама. На лондонския адрес се е появявал и Франк Шнайдер, бивш ръководител на разузнавателна агенция в Люксембург, арестуван във Франция по искане на американските власти през април 2021 г. и очакващ решение през ноември за екстрадирането му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.