Топ-продуцентът Атанас Янкулов завлече държавата с милиони (В някои от фирмите е съдружник с Маги Халваджиян и Хилда Казасян)

0

Топ-продуцентът Атанас Янкулов е завлякъл държавата с над 1 милион лева, установи разследване на „Уикенд”. Огромната сума е натрупана от няколко фирми, от чието име известният мениджър организира участията на десетките си ВИП клиенти. Сред тях са огромна част от родните звезди като Люси Дяковска, Деси Добрева, Камен Воденичаров, Миро, Мариана Попова, Мария Илиева, Орлин Горанов, шеф Манчев, Тони Димитрова, Тончо Токмакчиев.

В замяна на услугите си, Янкулов получава процент от хонорарите на изпълнителите и артистите, който според запознати варира между 15 и 30%. По закон компанията на продуцента е длъжна да обяви приходите си пред НАП и плати съответните данъци.

Така поне постъпват нормалните граждани. Други, по-големи тариката са намерили хитър начин да си го спестят. Изчаквайки да се натрупа по-голяма сума, те прехвърлят фирмата на бедняк или психично болен, без никакво имущество.

Преди това всички налични пари се източват.

Така за властите остава да пият една студена вода, в опит да си съберат дължимите данъци.

Наред с олигарси и бизнесмени близки до властта, наскоро стана ясно, че от наглата схема се е възползвал и дори данъчен №1 Румен Спецов, чиито бивша фирма „Гранекс Трейдър” дължи над 1 млн. ДДС, според списъка с длъжниците на НАП. Е, защо тогава и един музикален продуцент да не се възползва?!

С една от кухите си фирми „Сцена Академия”, Атанас Янкулов завлича и НДК. Чрез нея продуцента и бизнес партньорите му джаз певицата Хилда Казасян и кларинетиста Боби Йоцов дълги години държат под наем музикалният клуб „Студио 5” в помещение на двореца на културата. При откриването на кръчмата през 2013 г. тримата съдружници обявиха, че клубът им не е комерсиален проект, а целта им е да дадат възможност за изява на талантливи млади хора.

„Отворили сме вратите и сърцата си за такъв тип създатели на изкуство, които няма да видиш никъде другаде”, похвали се в свое интервю Хилда Казасян през 2018 г, по случай годишнина на заведението.

Няколко месеца по-късно клубът попадна под прицела на властите, след сигнали, че не издава касови бележки и крие оборот. По този начин от инкасираните 5-6 хиляди лева на вечер, пред хазната се обявявали едва по 200-300 лв. По случая започва данъчна ревизия, разпитват се и посетители дали са получавали бележки. Появата на НАП съвпада с напускането на фирмата от тримата създатели – Атанас Янкулов, Боби Йоцов и Хилда Казасян. На тяхно място се появяват двама неизвестни мъже, на чиито име се водят още десетки други фирми с парични затруднения. Финансовата ревизия на кръчмата установява, че не са платени над 205 000 лв. данъци. Отделно са и наемите към НДК за помещението. След предвидливото измъкване на първите босове,

шанса парите да бъдат събрани е нулев,

обясняват финансисти.

Подобна съдба имат и други от фирмите, чиито създател е самообявилият се за топ-продуцент. Схемата винаги е една и съща – здраво източване, след което акциите се прехвърлят на бедняци. В някои от дружествата съдружници на Янкулов са и други известни имена от шоубизнеса.

В позорният списък на НАП се мъдри и фирма „Топ Артистс”. Срещу нейното име стоят впечатляващите 841 132,74 лева неплатени данъци. Огромната сума се трупа от началото на 2017 г. Както можем да се досетим, няколко месеца преди това Атанас Янкулов продава фирмата на младата столичанка Надежда. На нейно име се водят още десетина дружества, източили милиони ДДС.

Самата „Топ Артистс” е създадена в края на 2012 г. от Янкулов и колегата му  продуцент Маги Халваджиян. Двамата се хвалят, че са създали първа по рода си агенция за артистичен мениджмънт в България. В свое интервю Янкулов се кълне, че с  Халваджиян ще действат „по модел на водещи световни образци в импресарската дейност”. Срещу процент от парите, те се наемат да организират всичко около участията на своите клиенти, до най-дребните подробности. От уговорката на дати, през хотел, меню в ресторанта, дори до плащане на данъци! 

Дуета Янкулов-Халваджиян

бързо набира клиенти. Сред първите са Мария Илиева, D2, Хилда Казасян, Димитър Рачков, Васил Василев-Зуека, „Диана експрес”, Мария Игнатова, Николай Урумов, Дани Милев. В последствие от услугите им се възползват и повечето известни артисти, художници, фотографи и изпълнители. В интервюта Янкулов обяснява, че бизнеса с продуциране на родните звезди върви перфектно.

Това не пречи първо съдружникът му Маги Халваджиян да се разкара от проспериращата фирма. Скоро го последва и самият Янкулов, оставяйки на анонимната Надежда от София да се мисли как да плати стотиците хиляди левове „забравени” данъци.

След бягството от източената „Топ Артистс”, договорите с бг звездите са прехвърлени на новосъздадената „Топ Артистс БГ”. Неин единствен собственик е Атанас Янкулов. За отрицателно време новата мениджърска агенция също

натрупва над 300 000 лв. неплатени налози.

За това през август тази година е включена в списъка на НАП с длъжници, без никакво имущество и собственост, от които шанса да се вземе нещо е нулев. По стара традиция, малко преди да стане това „Топ Артистс БГ” се озовава в ръцете на някой си Борис Павлов (така се казва и съпруга на фолк певицата Есил Дюран, но най-вероятно се касае за съвпадение на имената – б.р.), а седалището преместено на адрес в ромската махала на Самоков. Любопитно е, че продажбата на фалиралата фирма не става съвсем лесно. За да я прехвълли на мюрето Борис, Янкулов трябва да води съдебни дела, защото държавни институции се усъмняват доколко всичко е законно. След куп перипетии, топ-продуцента все пак праща фирмата си в ромската махала на Самоков. Така успява да изпревари края на данъчната ревизия, а солидните дългове остават за новия бос Борис.

Наглата врътка не пречи Атанас Янкулов и до днес да се пъчи като собственик в сайта „Топ Артистс БГ”, предлагайки услугите на десетките известни певци и артисти, на които е продуцент. Вероятно самите договори се сключват през трета, все още не източена фирма, обясняват финансисти.

В списъка с данъчните длъжници фигурира и

първата музикална компания

на Атанас Янкулов „Старс рекърдс”. Към днешна дата тя дължи над 200 000 лева данъци. Както можем да се досетим, Янкулов отдавна няма нищо общо, а собственичка е младата Надежда от София, която милостиво е склонила да го отърве и от фалиралата „Топ Артистс”.

В първите години на прехода „Старс рекърдс” е една от легендарните музикални компании, с чиято дейност Янкулов и до днес се хвали. През нея се издават албуми на повечето известни родни певци. Черешката на тортата са Дони и Момчил. Те заедно с продуцента си са и автори на кампанията „Не на страха”. Повод бе бездействието на държавата и службите срещу развилнелите се мутри. Организаторите на протестното движение настояваха за създаване на общество, в което правилата и законите важат за всички. Искане, което днес самия Атанас Янкулов вероятно не обича да си спомня.

Преди да стане борец срещу мутрите,

днешният данъчен аферист има изключително разностранна кариера. Общата нишка е, че винаги се радва на покровители „от горе”, който в правилният момент му помагат, разказват негови колеги. Дали да заема добър пост, развива бизнес или се измъкне безнаказано от плащането на милиони данъци.

До промените през 1989 г. роденият в Перущица икономист Атанас Янкулов заема редица отговорни постове във „Винпром”, „Строителни изолации” и „Туристстрой”. По това време на началнически пост може да се добере само предан на партията кадър или пък човек с „правилните” роднини. Дворцовият преврат срещу бай Тошо заварва Янкулов на ново поприще – заместник директор на Сатиричен театър „Алеко Константинов”. Окрилен от демокрацията, той напуска поста за да се занимава с частен бизнес. Буквално за броени месеци се превръща в най-мощният издател на музика. По това време подобна светкавична кариера от голтак до милионер имаха малцина избрани, за които после се разбра, че са паравани на хора от службите и БКП.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.