Братята Вазелини събират 3 млн. лева като азиатски букмейкъри

Иван Балабанов – Вазелина, който се прочу след като насочи пистолет в главата на охранител и го наби пред очите на детето му, заедно с брат си Велко, известен като Халката, се представяли за хора на азиатска хазартна компания. В края на ноември обаче те ще се изправят пред Градския съд в дело за измама и пране на пари.

Като увертюра към делото тече проверка на НАП. Тя обаче засяга не само двамата братя, но и близките им – Нора Рабухчиева, съпругата на Иван, и бодигарда му Петко Брадистилов, с цветистия прякор Пудко.

Иначе обвинението срещу двамата братя Балабанови от панагюрското село Оборище се простира на повече от 150 страници. В тях се описва богатата дейност на Иван и брат му Велко Халката като букмейкъри на измислена компания от Азия за спортни залози. Както „Уикенд” подробно обясни преди време, черното тото е стихията на Вазелините, от която те изкарват пари и за екзотични почивки, и за да се возят в „Ролс Ройс”, без да се изгърбили от работа. Е, сега в обвинителния акт всичко това придобива конкретни измерения. Оказва се, че братята са измамили много народ и са прибрали почти 3 млн. лева. И понеже са големи богаташи, съдът ги удари със сериозни гаранции – 100 хил. лева за Иван Вазелина и на 20 бона за Халката.

Възходът на Вазелините от пасищата край село Оборище до фукането с „Ролс Ройс” е много показателен за възхода на тези типични герои на нашето време. Като малки двамата са хилави деца и затова са постоянен обект на подигравки и тормоз от жестоките си съученици. Иван има и проблеми със зрението и за негов голям срам в училище му лепват прякора – Кривото Око.

В онези години няма и кой да ги защити, понеже растат без баща, а майка им е на гурбет в Италия. И двамата са слаби ученици, като Иван не избутва и до 11 клас. Дори сега тече проверка по този повод. Оказва се, че прокуратурата в Пазарджик прекратява разследване за неговата фалшива диплома за средно.

Оставени без родителски контрол, братя Балабанови тръгват по кривия път. Иван Вазелина задига овце и кокошки от селата около Панагюрище, които след това продава на пазарите  в Пазарджик и Асеновград. После се прехвърля на домови кражби и грабежи. В онези години започва и да донася на полицията, като това го спасява да не го тикнат в затвора.

По едно време майката взема двамата си сина при себе си в Генуа. Там известно време те работят като хигиенисти в крайпътни заведения. Иначе пред приятели Иван споделя, че неговият кумир в живота е радиоводещият Боби Цанков, който е разстрелян през 2009 г.

Години по-късно, когато вече е натрупал някой и друг лев, Вазелина решава да пооправи външността си, още повече че според негови познати е измъчван от сериозен комплекс от тялото и плешивостта си, но пък взел, че се влюбил в някоя си Нора Рабухчиева. Тя била разведена местна дама, съдържателка на скромна кръчма. Клиентите й я наричали свойски кака Нора. Полетял на крилете на любовта, Вазелина харчи цели състояния за екскурзии, бижута и пластични операции. Лишен от баща в детството си, той поема грижата и за трите деца на кака Нора. По нейно настояване си оправя зъбите, започва да спортува, дори планира да си присади коса, но пък в този момент го подгонва правосъдието.

Идеята за букмейкърството, която осенява Вазелина и му донася солидни пари, по негови думи е вдъхновена от Васил Божков-Черепа. По негови думи Черепа му бил покровител в бизнеса. Иван дори разправял, че е бил при него в Дубай, но източниците ни са силно скептични и го отдават на богатата му фантазия.

След като връзката с Божков не хваща много вяра, братята Иван и Велков минават на втори вариант – започват да се легитимират като официални представители на азиатска компания за залози. С тази легенда те структурират голяма пирамида, а наивници от всякакви възрасти и професии, включително известни бизнесмени, адвокати, ресторантьори и популярни спортисти, редом с цяла армия от маргинали, жадни за бързи печалби, започват да внасят при братята пари с надеждата, че ще направят голям удара при азиатците. Всичко върви добре, докато не става онзи инцидент с охранителя, при който Иван Вазелина излиза на светло и тръгват всевъзможни проверки. След като заплашва и пребива своя доскорошен приятел Нешо Юруков, „букмейкърът” е пратен в ареста. Там сключва споразумение с прокуратурата и получава първата си  присъда – 8 месеца затвор за притежание на незаконно оръжие. Иначе срещу него текат 7 дела, но още не са стигнали доникъде.

Дните в затвора текат трудно за надменния Вазелин. Казват, че в килията ял шамари от закоравелите обитатели. Говори се и за други гаври, включително сексуални, каквито само извратено въображение може да измисли от скука. Заради тормоза рядката коса на Вазелина започва да капе още повече. За да оцелее, той се сдушава с управата на затвора. Казват, че след негов донос в съседна килия е намерен телефон и обитателят й е преместен в карцера за 14 дни. 

През това време Вазелина е преместен в общежитието към затвора. Там се сприятелява с началника Иван Демерджийски и неговия служител Ангел Бедров, забелязват другите обитатели. С цената на щедри подаръци, предавани на администрацията от шофьора му Пудко, Иван Балабанов е вкаран в графата работещи. Така излиза на свобода месец и половина по-рано.

Клюката гласи, че за да зарадва изтерзаната си душа, Вазелина решава да си купи нова лимузина, а на кака Нора да подари джип, разбира се, „Мерцедес“. Тя малко преди това споделя пред приятелки, че Вазелина май заминава в историята и планирала раздяла, та затова според клюката поискала джипът да е записан на нейно име. Имала и план как да докаже произхода на парите за колата – според запознати, като „напомпа“ с пари от Иван финансовите отчети на фирмата си. Така кръчмата й, която – да цитираме редовни посетители, които я описват подобно на  прословутото внимание на Балзак към детайла  – мирише на гранясало олио, а масите са с мушами, наплюти от мухи, та това място изведнъж започва да прави нечувани обороти от по над 70 000 лева на месец.

Декларираните приходи, смущаващо високи за заведение от този тип, плюс демонстрираният висок стандарт от Иван и мадам Нора, събуждат любопитството на НАП. Но и това не е краят на бедите.

След като Вазелина лъсва в медиите, че има разправии със силовите институции в държавата, лизинговите компании предвидливо започват си да прибират една по една дадените му за ползване коли. Така Балабанов се разделя с взетите под наем „Ролс Ройс” и с новия „Мерцедес”, с който се движи след като напуска пределите на затвора. В Панагюрище горещата клюка е, че преди време господин, на когото Иван дължал пари, му взел колата директно от паркинга пред съда. След което му бил шут в задника.

Коментарите са затворени.