Страсбург: ВАС е уволнил съдия Донев подходящо (Освен по „Килърите“ юристът е обвинен и за блудство с деца)

0

Съдът по правата на човека в Страсбург поряза съдията Руслан Донев по делото, водено от него срещу България, за това, че не е имал право на справедлив процес и съдилищата са били пристрастни при дисциплинарното му уволнение като съдия и председател на Окръжния съд в Търговище през 2008 г. Донев бе уволнен заради нарушения по дела и подозрения за 12-милионна афера, свързана с бизнесмена Георги Вълев от бандата „Килърите“. Делото в Страсбург се точи над 10 години.

Състав 1-ви на Европейския съд по правата на човека единодушно прецени, че не е имало нарушено право на справедлив процес при обжалването на Донев срещу дисциплинарното му уволнение.

В жалбата на Донев в Страсбург юристът се оплаква по-специално, че Висшият съдебен съвет (ВСС) и Върховният административният съд не са изпълнили изискванията за независимост и безпристрастност, посочени в Член 6 от Европейската конвенция за защита на човешките права и свободи.

Магистратите в Страсбург не установиха липса на независимост и безпристрастност в решението на Върховния административен съд.

Европейският съд заключи, че не е имало каквито и да е било нарушения на справедливостта на производството. Накрая, съдът счита, че “ Донев се е ползвал с подходящи процесуални гаранции и че наложеното му дисциплинарно наказание е обосновано с релевантни и достатъчни основания спрямо отбелязани от него нарушения на професионалния дълг“, пише в мотивите на европейските магистрати.

Руслан Донев бе дисциплинарно уволнен заради афера с 12 милиона лева, свързана с бизнесмена Георги Вълев от „Килърите“ през 2008 г. Предполагаемата схема, в която е участвал юристът, е за скандално източване на близо 12 млн. лв. от шестима акционери в бившата Тракия банк чрез пълномощника им адвокат Георги Вълев от Велико Търново. Вълев бе осъден като част от групата за поръчкови убийства „Килърите“. По това време Вълев е още само обвиняем и продължава да си работи. По делата Вълев си определя хонорар от 12 млн. лв., който прехвърлил на адвокат Пламен Луков. Адвокатът пък го преотстъпил на Петър Атмаджов, служител на Вълев. Двамата започват да завеждат дела в цялата страна. Едно от тях за 3,5 млн. лева е в Районния съд в Търговище. Макар делото да не е подсъдно, там шефът на съда Руслан Донев еднолично си го разпределя и се произнася още същия ден. Издава изпълнителен лист на Атмаджов и дори го освобождава от дължимата съдебна такса в размер на 70 000 лв. като социално слаб. Впоследствие се изясни, че Донев е разглеждал още поне десет подобни дела, без да има право на това. Това стана повод за уволнението му от съдебната система.

Георги Вълев от

Георги Вълев от „Килърите“ в схема с Донев

Проблемите на Донев не спират дотук. През 2020 г. при специализирана акция той е арестуван за блудство с момичета на 12- и 13-годишна възраст. Тогава 57-годишният Донев приемал децата в кантората си, която се намира близо до съда в Търговище, или с джипа си ги извеждал в покрайнините извън града. Там извършвал блудствените действия с хлапетата, които се съгласявали доброволно. В замяна им плащал дребни суми пари, от 10 до 30 лева. След сигнал от техни близки децата са дали показания пред съдия, а на адвоката бе повдигнато обвинение за блудства с малолетни, за което наказанието е от 5 до 20 г. затвор.

 Домашен арест

Магистратите се смиляват над обвинения за блудство Донев. Окръжният съд в Търговище го пусна по домашен ареста заради претърпяна операция на единия му бъбрек в началото на 2020 г. Делото още се точи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.