Авери на разстреляния Дракополов в разбитата от Кьовеши схема за 13 милиона евро

0

Партньори на разстреляния през април Николай Дракополов изплуваха в първото разследване на Европейската прокуратура, което завърши миналата седмица, пише в новия си брой „Галерия“.

 На 19 октомври институцията, ръководена от Лаура Кьовеши, разби международна група за източване на ДДС при продажба на луксозни автомобили. Щетите за европейския бюджет са над 13 милиона евро, а по случая се работи от 2016 година. Арестувани са италианци и германци, както и българи. Точно те са бивши партньори на убития с два куршума в джипа си автокрадец.

От съобщение на полицията в Горна Бавария става ясно, че обиските, извършени в трите държави, са били общо в 46 обекта. Един от тях е в България, 28 в Италия и 17 в Бавария. В България е издадена и една заповед за арест, като не се уточнява дали става дума за български гражданин. Останалите 10 ареста са извършени в Германия (4) и Италия (6).

Николай Дракополов е бил част от същата схема. Той регистрирал фирми, през които препродава автомобили, ДДС-то остава като техен дълг, а колите са били продавани в няколко големи столични автокъщи.

Точно в  една от тях е бил и обиска по разследването на европейската прокуратура, издава източник на „Галерия“.

 Дракополов е  бил в конфликт със старите партньори заради финансови спорове, но схемата, в която е бил в  миналото продължава с пълна сила.

46-годишният мъж беше убит на 6 април, докато чака на светофар на околовръстното шосе в София. Една от първоначалните версии е, че трябвало да стане свидетел срещу бившите си покровители за измамите с ДДС. Тя обаче не е доказана още.

Търсят се връзките на Дракополов в международния наркотрафик, както и с избягалия сръбски гангстер Жарко Момчилович.

Дракополов беше убит няколко дни след като Момчилович е пуснат под домашен арест.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.