Делото срещу групата на Митьо Очите – провал след провал

0

Рестартът на делото срещу групата на Димитър Желязков-Митьо Очите в Специализирания наказателен съд пак удари на камък, показва справка на „Флагман“. На 20 септември се е провело разпоредително заседание, на което процесът е прекратен в зародиш поради съществени нарушения в обвинителния акт. Те били свързани отново с делото за екстрадиция на Митьо Очите от Турция.

Съдът е сметнал, че част от обвиненията, за които няма отговор от съседната държава, трябва да се отделят в друго производство.

От Специализираната прокуратура не са протестирали пред горната инстанция. Вместо това те са внесли нов обвинителен акт, а Специализираният съд е образувал ново дело в четвъртък тази седмица. Засега няма насрочено разпоредително заседание.

Съдебният процес срещу групата на Митьо Очите претърпя няколко провала. Той тръгна около началото на миналата година. На няколко заседания бяха проведени разпити на свидетели. През есента на 2020 г. обаче стана ясно, че съдебен заседател си е направил самоотвод заради връзка с единия от адвокатите по делото. Това наложи рестарт на процеса.

Година по-късно съдебното производство отново е на стартова линия и не е ясно дали изобщо ще може да започне.

Според прокуратурата групата на Димитър Желязков е извършвала рекет над бизнеси, гарниран с побои и палежи в курорта Слънчев бряг и в град Бургас.

Арестите на част от заподозрените в престъпленията бяха извършени през лятото на 2018 г.

На заседанието на 20 септември т.г. Станислава Желязкова – дъщерята на Митьо Очите, която прокуратурата също обвинява като участник в групата, е поискала съдът да й разреши да пътува в чужбина. Жалбата й обаче е отхвърлена, включително и окончателно – от Апелативния специализиран наказателен съд.

Радослав Николов-Рачо пък настоял да му бъде отменена парична гаранция от 50 000 лв. И неговата жалба обаче е отхвърлена от втората инстанция.

Митьо Очите в момента е с мярка за неотклонение „Домашен арест“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.