Шефът на „Гранична полиция” в Драгоман изритан заради чадър над канал за мигранти

0

Комисар Светослав Костадинов бил свързан с племенника на Киро Японеца – Йончо

МВР уволни дисциплинарно директора на Регионалната дирекция „Гранична полиция“ – Драгоман“ комисар Светослав Костадинов с извънредна заповед, подписана от Бойко Рашков в почивната събота, 16 октомври. Източник на „Уикенд” от Вътрешното министерство разкри, че комисарят е изритан покрай разследване за протекция над канал на бежанци.

Криминалистите работят по информация, че Светослав Костадинов бил в престъпна колаборация с Георги Петров – Йончо, племенника на сенчестия бизнесмен Кирил Киров – Киро Японеца. Двамата от години с в открита война, като Йончо дори бе разследван за опита за покушение над малкия син на Киро Японеца – Януш, а накрая осъден като подбудител.


Според информатора на „Уикенд”, шефът на „Гранична полиция” в Драгоман имал бизнес с Георги Петров покрай най-актуалната далавера в подземния свят – трафик на бежанци от Афганистан, Ирак и Сирия към богатите страни от европейския съюз. Протекция над канала от висш полицай като Светослав Костадинов е особено важна за Йончо, тъй като под шапката на дирекцията в Драгоман попадат общо 5 гранични пункта – Калотина, Брегово, Връшка чука, Стрезимировци и Олтоманци, които са сред най-активните в трафика на хора, стоки и високорискови стоки като наркотиците, например. За племенника на Киро Японеца се знае от години, че държи цяла мрежа от роми, които с бусове превозват мигранти от южната граница към ГКПП-тата по браздата със Сърбия на път към ЕС.


Още през март 2016-а Георги Петров – Йончо бе обявен за издирване заради търговия с наркотици и трафик на бежанци. Заповедта за арест на Йончо бе разписана, след като заловени в София афганистанци с внушително количество амфетамин признали, че са купили стоката от родственика на Киро Японеца. На гангстер от калибъра на Йончо му е нужен МВР чадър, за да върви бизнесът. Протекция ромският барон получил именно чрез комисар Светослав Костадинов, който бил в час с всички криминални практики по границата, понеже преди да стане шеф на „Гранична полиция“-Драгоман, е бил началник на най-големия ГКПП на западната граница – „Калотина”. Доскоро под негова защита бе цялата българо-сръбската граница, която се явява външна на ЕС, с обща дължина 364 км, от които 337 км сухоземен участък и 27 км речен участък.


В началото на май 2020 г. Йончо скандално бе оправдан от Апелативния съд за участието му в опит на убийство над Японеца и малкия му син – Януш. Основна роля в този процес изиграло корумпирано ченге, разкриха тогава източници от прокуратурата. Зад врътката стоял един от началниците на столичното 3 РПУ, който бил близък от години на циганина. Служителят на реда не за първи път спасявал мургавия си авер. Когато през 2011 г. полицаи от СДВР за първи път арестували Йончо и намерили в къщата му в кв. „Факултета” два незаконни пистолета с изтрити фабрични номера, той престоя в ареста едва 24 часа и след това бе пуснат на свобода. Това станало след лично ходатайство на полицейския шеф. Същото топ ченге получавало по 10 000 лв. на месец от Йончо, които „скрепявали” дружбата им. 

Автор: ПОЛИ ЙОРДАНОВА

Източник: в-к „Уикенд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.