Привърженик на „Ислямска държава“ е обвинен за убийството на британски депутат

0

Британската полиция обвини 25-годишен лондончанин от сомалийски произход за убийството с нож на депутат в църква – случай, породил опасения за сигурността на политиците в страната, предаде Ройтерс, цитиран от 24 часа.

Прокурор Джеймс Кейбъл заяви пред съда, че Али Харби Али, син на бивш медиен съветник на експремиер на Сомалия, е привърженик на групировката „Ислямска държава“, който от години планирал да убие депутат. Убийството на 69-годишния Дейвид Еймс – пет години след като друг британски депутат беше убит на улицата – предизвика призиви депутатите да бъдат по-добре защитени.

Еймс, представител на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън, беше прободен многократно с нож в петък в методистка църква в Лий он Сий, североизточно от Лондон, където имал среща с избиратели. Медиците от бърза помощ се опитваха да го спасят на пода на църквата, но напразно.

Али е обвинен в убийство и подготовка на терористични актове, съобщи полицията. Обвиняемият се яви пред Уестминстърския магистратски съд, където говори единствено за да потвърди имената, възрастта и адреса си. След това той беше оставен под стража, а утре ще се изправи пред Централния наказателен съд на Англия и Уелс („Олд Бейли“). „Али е смятал себе си за свързан с „Ислямска държава“, каза Кейбъл пред съда. Преди това Ник Прайс, ръководител на специализирания отдел на Кралската прокуратура за борба с престъпността и тероризма, заяви, че „в убийството има терористична връзка, а именно религиозни и идеологически мотиви“.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.