„Магнитски” застигна и сянката на Васил Божков

0

Верният охранител на Васил Божков е застигнат от санкциите на закона „Магнитски”, показа проверка на „Галерия“.

Бившият служител в отряда на баретите Веселин Балтов е един от десетките българи, които обжалват в административния съд решението на правителството да разшири списъка. Причината е, че Божков му е прехвърлял фирми и са пряко свързани.

Веселин Балтов беше арестуван през юли 2020 г. по второто дело срещу хазартния бос. Божков беше обвинен задочно за ръководител на банда за убийства, рекет, изнудване и проследяване на прокурори.  Като членове бяха обвинени и вкарани в ареста адвокатът му Славчо Марков и шефът на охраната му Веселин Балтов, за когото свидетели твърдят, че е застрелял Йордан Динов през 2012 г.

Останалите мишени на групата на Божков били бизнесдама от Швейцария, Алексей Петров и Манол Велев, който вече 14 г. е в будна кома, след като килър го простреля в главата пред офиса му.

Веселин Балтов беше държан в ареста и освободен преди Нова година, а разследването по този случай още продължава.          

Балтов е в списъка„Магнитски“ с 4 фирми, които се водят негови от 2019 година, когато Васил Божков му ги прехвърля. Въпреки че нямат формална връзка с основния обвиняем и санкциониран от САЩ, дружествата на бодигарда му са включени в разширения списък на Министерството на финансите.

Това са „Априори мениджмънт”, „ВСС 2009”, „Олд Геймс” и „Вабо 1”. За всички тях сега бившата барета води съдебни битки, за да ги извади и да няма пречка да развива бизнеса, който Божков му е поверил още преди прокуратурата да гo подгони.

Веселин Балтов обаче е пощаден от списъка на физическите лица, които бяха публикувани от правителството като свързани с Божков. 

В същия списък още са подсъдимите заедно с хазартня бос по първото дело срещу него за антиките, прането на пари и хазартните такси Александър Тумпаров, Георги Попов и Борис Бекяров. Последният се прибра в България миналата седмица с полет от Австрия, където живееше.

Прокуратурата го обвини и го пусна nод гаранция от 44 хиляди лева поради влошеното му здраве.

По същия начин беше освободен и Георги Попов, който беше с Божков в Дубай.

Версиите, че са предали големия бос и ще свидетелстват срещу него, засега не се потвърждават.

Още преди да се върне, Бекяров е заnочнал дело у нас за изваждането си от българското продължение на списъка „Магнитски”, както и останалите съратници на Васил Божков. Любопитното е, че в него липсват например съпругата и синът на Божков, които също са част от голямото дело срещу него.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.