Измама с евросредства: Ферми отглеждат животни фантоми

0

Подозират участие на служители на ДФЗ и земеделското министерство

По време на масирана внезапна проверка на два животновъдни обекта в област София по сигнал на граждани, бе установена липсата на 2/3 от поголовието. 

Тя протича на два етапа – по време на първия са проверени 3 животновъдни обекта на два бенефициента, а през втория – 9 на 6 бенефициента. В тези обекти по обвързаната подкрепа бяха заявени 872 говеда, а инспекциите установиха наличието на едва 305. Това заяви зам. – министърът на земеделието д-р Крум Неделков по време на инспекция в кравеферма в село Боерица край Ихтиман, пише „Монитор“

По думите му нарушения на липсват и по мярката „Агроекология и климат“, дейност „Опазване на застрашени животни“ –  при 61 заявени коне на място не е установено нито едно животно.

Санкциите за нарушителите предвиждат в рамките на 3 години те да не получават никакво финансиране

Неделков подчерта, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва регулярни проверки на идентификацията и регистрацията на животните. Заложеният минимум в европейски регламент е 3% едри чифтокопитни и 5% за дребни преживни животни. Подборът на животните се извършва на база предварителен риск анализ, базиращ се на определени показатели – съотношението случаен принцип – риск анализ е около 20 към 80%. На подобен принцип се извършват и проверките на бенефициерите на Държавен фонд „Земеделие“.

По време на инспекциите проверяващите събират информацията за регистрацията на животновъдния обект, животните в системата ВЕТИС, паспорти, удостоверенията, свързани с раждане и смърт на животни.

Изпълнителният директор на Фонд „Земеделие“ Борис Михайлов загатна, че има съмнения, че в измамите са замесени и служители на двете ведомства

„Щом установим кой е виновникът, ще ги накажем по най-елементарния начин – ще ги дадем на европейските прокурори“, коментира той, като допълни, че изненадващите проверки ще продължат.

Припомняме, че инспекциите на земеделските стопанства в 6 области в Източна България стартираха още през месец юни. Тогава в над 70 обекта са инспектирани над 6700 животни.

„Бяха открити сериозни нарушения, които вече са отразени в системата ВЕТИС, а също и в ИСАК. След направен анализ стартирахме идентификация на животните“, заключи д-р Неделков.

От ДФЗ и Министерството на земеделието призовават гражданите да изпращат сигнали, ако се натъкнат на нарушения, от двете институции пък ще гарантират за анонимността им.

Източник: „БЛИЦ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.