Светотатство! Мъж опита да задигне чудотворна икона от столичен храм

0

Мъж се опитал да задигне чудотворна икона от църквата „Света Петка Стара“ в София. Инцидентът е отпреди седмица, пише „Телеграф“.

Според разказите на миряни няколко мъже и жени влезли в храма и се насочили към мястото за продаване на свещи. Те започнали да разпитват за кръстчета, икони и тяхното значение. През това време мъж слязъл по стълбите към централната част на черквата, където било положено чудотворно копие на прочутата икона от Атон – Богородица Вратарница. То било донесено от монах и оставено за поклонение на софиянци и гостите на столицата. Кражбата е осуетена от случаен гражданин, докато апашът се готвел да сложи иконата в голяма торба.

От храма потвърдиха за инцидента, без да навлизат в подробности. Ето какво сподели предстоятелят на църквата отец Николай: „Някакъв си харесал кръстче, оставено пред даровете на иконата. И решил, че ще я краде цялата. Нищо повече от това не се е случило. Оттогава сме прибрали иконата“, лаконичен бе клирикът

Вестта за посегателството обаче стана обект и на доста коментари и версии сред поклонниците. Според едни кражбата на Богородицата е била с цел да се помогне на болен от COVID-19 човек. Той не могъл да дойде заради немощ или поставена карантина. Вярва се, че ако болен целуне святото изображение, то той ще оздравее. Подобен инцидент имаше в Сливен през 2012 година, когато в Страстната седмица преди Великден задигнаха костица от мощите на св. Йоан Кръстител. Според слуховете тогава се касаело за онкологично болен човек, който искрено вярвал, че ако приеме стрити свети мощи с вода, ще оздравее.

Другата дежурна версия за посегателството и тогава, и сега от храма „Света Петка Стара“ си остава продажба на християнската реликва. В същия храм има и друго копие на светогорската „Вратарница“ (Портаитиса), но то се пази заключено в проскинитарии.

Иначе оригиналът на иконата се намира в Иверския манастир на Света гора, откъдето идва и другото ѝ име – Иверска Богородица. Счита се, че това е една от иконите, за които лично Божията майка е позирала на евангелист Лука през I век. По време на иконоборческия период богата никейка, за да спаси чудотворната икона, я хвърля в морето. През X век тя се появява край бреговете на Света гора. Легендата реди още, че на 27 април 999 г. в пристанището на Иверския манастир иконата пристигнала от морето със стълб огнено сияние. Сред множество фантастични знамения и чудеса монасите измолили от Бога реликвата за своята обител.

Те внесли Богородичното изображение в олтара, но на сутринта го открили да виси над манастирската порта. Богородица се явила на един монах на име Гавраил и му казала, че иска да остане там, защото тя ще пази монасите до Второто пришествие, а не те нея. Тогава братята построили храм току над вратите на Иверския манастир и поставили в него иконата.

През 1761 г. заради финансови трудности Роженският манастир се превръща в метох на светогорския Иверски манастир. Каквато е била традицията именно тогава българската обител получава изображение на най-известната чудотворна икона, съхранявана в манастира „майка“. Днес това е Роженската Богородица, която се счита за едно най-чудотворните копия на Вратарницата на територията на България.

Източник: Kriminalno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.