Скандални транспаранти в центъра на София твърдят, че COVID-19 е измама, а ваксините убиват

0

Огромен транспаранант в центъра на София твърди, че ковид пандемията е измама, а ваксините – убийци. От Столичната община обясниха, че плакатът може да стои на площад „Народно събрание“ , защото е част от протест, за който има официално уведомление, съгласно закона. Кметът на района обаче смята, че съобщението е незаконно и вече е подал сигнал към дирекция „Сигурност“. Прокуратурата извършва проверка по случая, предаде БНТ

Транспарантът пред Народното събрание е дело на все още неучредена политическа партия. Според изписаните лозунги на него – COVID-19 е измама. Авторите на текста обявяват и война на ваксините. Двата плаката на площад „Народно събрание“ привличат погледите на минувачите. Някои спират да прочетат какво пише, други ги снимат. Общото е, че никой не остава безразличен.

От Столичната община обясниха, че се придържат към закона – авторът на плакатите подновява уведомлението си до кмета на София Йорданка Фандъкова на две седмици и според закона за митингите и събранията – всеки може да изрази позицията си , стига да уведоми предварително общинските власти.

Въпреки това, са изпратили писмо до Здравното министерство, с което ги молят за съдействие за премахване на транспаранта. За това настояват и от районната администрация „Средец“ .

Текста на самите транспаранти е абсолютно недопустим, то е освен език на омразата и призоваване на смърт, той и противоречи изрично на закона в който се казва, че по време на епидемична обстановка, действия застрашаващи народното здраве също трябва да бъдат забранявани, каза Трайчо Трайков, кмет на район „Средец“.

Трайчо Трайков е изпратил писмо до кмета на София и дирекция „Сигурност“ с искане да се предприемат необходимите действия за премахване на плакатите, защото са опасни- и заради съдържанието, и заради конструкцията. Актуалното позволение изтича на 18 -ти октомври.

Плакати със същите послания е имало преди няколко месеца в Русе. Там обаче успели да ги премахнат с мотив – незаконна агитация, тъй като съвпаднали с предизборната кампания.

От прокуратурата се ангажираха да проверят случая с фрапантните агитационни плакати в центъра на София.

Източник: БНТ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.