Македония с пореден удар: Поруга две български военни гробища на своя територия

0

Костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови погребения заради строителството на магистрала край село Дреново, близо до град Кавадарци в Северна Македония. И двете български военни гробища са в района на село Дреново, на 1 км едно от друго и попадат под терена на магистралата, става ясно от репортаж по БТВ.

И в двете военни гробища са погребани по около 200 български войници и офицери, има паметни знаци и две каменни пирамиди за вечна памет от българската държава, поставени през 1916 г. Погребаните в тях са загинали българи в периода 1913-1915 г. от 8-ма пехотна Тунджанска дивизия с център Стара Загора и Хасково.

Според председателя на фондация “Македония” Виктор Стоянов македонските власти не са известили Министерството на отбраната в София за намерението си да унищожат костите на загиналите българи. Не са информирали и Българската православна църква, за да се направи опело, костите да бъдат осветени и преместени на друго място с православен ритуал.

Според Стоянов е извършено престъпление, нарушаващо Женевската конвенция, според която всяка държава има право да има военни паметници и гробища на територията на чужда държава, независимо от каузата на войната.

От името на фондация “Македония” Стоянов подготвя протестно писмо до властите в РСМ, до българското посолство в Скопие и до ООН.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.