3-ма чужденци са изнесли тайни от оръжейната фирма Арсенал

0

Двама литовци и руснак се занимавали с иновациите в завода и са арестувани от МВР при опит да напуснат България през Кулата

Трима чужденци са арестувани от МВР по подозрение, че са изнесли тайни на оръжейната фирма Арсенал. Това става ясно от официално съобщение на българското МВР. 

Специализираната операция е проведена след подаден на 3 октомври т.г. сигнал  за  установена липса на конкретни изделия от „Арсенал“ АД – Казанлък и документи, относими към тях – информация изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми, разказват от вътрешното министерство.

Веднага се е задействало МВР и териториалната служба на ДАНС, които уведомили и прокуратурата. В рамките на разследването са разпитани свидетели, установено е, че в завода, със сключени трудови договори, са работили 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка – на 59 години, и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството. По-късно стана ясно, че става дума за семейство – мъж, жена и техния син.

Тримата са били в неплатен отпуск до 17.09.2021 г., след което не са се явили на работа. Установено е, че са се придвижвали с леки автомобили, справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 2 октомври 2021 г., били са в Казанлък и са тръгнали обратно. С цел предотвратяване напускането им от страната, до Гранична полиция е изпратено искане за щателна проверка.

На 05 октомври 2021 г. тримата чужденци и автомобилите им били засечени на ГКПП „Кулата“ и въз основа на писмена информация от РУ – Казанлък, са задържани за срок до 24 часа.  

В автомобилите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство. По-късно те бяха принудително конвоирани и доведени в полицейското управление в Казанлък, където те бяха разпитани. Предстои привличането им в качеството им на обвиняеми, разказват още от МВР.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.