Руски сайт забърка Сакскобургготски в странен сюжет за 22 тона злато от Русия

0

Руски сайт забърка цар Симеон II в странен сюжет, при който Москва отказва да му възстанови 22 тона злато, които той всъщност никога не е искал. Списанието “Аргументи и факти” се позовава на решение на Европейския съд по правата на човека, предава 24 часа.

Според интерпретацията на изданието България има право да иска 22 тона злато и 50 тона сребро от Москва. Те са били прехвърлени на Русия през 1960 г. от властите у нас срещу това СССР да изплати заемите ни на западни страни. В материала руската медия твърди погрешно, че Симеон II е американски гражданин. Както и че е поискал да му се върнат освен дворците и горите и златните активи, платени на СССР. В ЕСПЧ обаче семейство Сакскобургготски има претенции към България само за имоти.

“Аргументи и факти” отбелязва, че Конституционният съд на България по предложение на българското правителство е взел решение за възстановяване на царската собственост. След това било необходимо да се приеме специален закон, регламентиращ конкретен списък на имуществото на бившия монарх. Според руската медия законодателният акт трябвало да отразява, че активите, платени от СССР през 1960 г., са царска собственост, което означава, че те подлежат на връщане.

Изданието добавя, че българският парламент под различни предлози започнал да забавя приемането на закона за собствеността. Руснаците твърдят, че Европейският съд за правата на човека е поискал от българското правителство да приеме закона. При подобна хипотеза щяло да стане ясно, че златото и среброто – изцяло или частично, принадлежат на царя. Руски експерти са убедени, че ЕСПЧ няма право да разглежда подобни спорове, тъй като това не е икономически арбитраж. И допълват че, Москва има приоритет на националното законодателство пред международното. Като “фалшиви новини” определиха цялата публикация приближени до царя.

А чрез канцеларията на Симеон II адвокат Михаил Екимджиев, който представлява царя и сестра му Мария Луиза в Страсбург, обясни, че делото им касае само незаконния мораториум на Народното събрание и в него няма нищо, свързано със злато. Става въпрос за наложения през 2009 г. от НС мораториум върху царските имоти, с който му беше забранено да се разпорежда и да ги експлоатира. Той засягаше най-вече горите в Рила. Европейският съд по правата на човека призна, че държавата е нарушила правото му на собственост и на справедлив процес, и даде 6 месеца на правителството и царя, за да се разберат какво обезщетение ще получи за материалните вреди, които са му причинени. Морални вреди самият Сакскобургготски не претендира.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.