Закон и ред: Втори съд потвърди условната присъда по „Суджукгейт“

0

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е осъден условно на 2 години затвор и на втора инстанция за това, че е изнудвал бизнесмен да му достави един тон суджук, който уж бил за бившия премиер Бойко Борисов. Това съобщи „Лекс“, разказвайки за решението на апелативните спецмагистрати, които отхвърлят искането на прокуратурата да увеличат наказанието на Мартинов заради множество отегчаващи вината му обстоятелства.

От решението на съда става ясно, че държавното обвинение е настоявало бившият депутат да бъде осъден на 8 години затвор, но апелативните съдии посочват, че прокуратурата не е конкретизирала отегчаващите обстоятелства и отхвърлят искането Мартинов да бъде осъден и за изнудване за още една доставка на суджук.

Според обвинението бившият депутат от Добрич е изнудвал предприемача Антон Проданов от февруари 2011 г. до февруари 2012 г. и през това време на четири пъти поискал да му доставя по един тон суджук, а веднъж добавил и 60 кг. пастърма и филе „Елена“. Преди това му искал по-малки количества от 30-40 кг, които Проданов предоставял безвъзмездно за мероприятия на ГЕРБ в Добрич.

Съдът обаче го призна за виновен само за една доставка на един тон суджук през ноември 2011 г. При нея Мартинов казал на Проданов, че е за „високи хора“ в ГЕРБ и ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото вече бил вкаран в списъка на бизнесмените, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може и да го вкара в ареста. Последвало искане за нова доставка на тон суров суджук – безплатен и приготвен по същия начин.

Според апелативния съд няма доказателства, които да отегчават вината на Мартинов, за да бъде увеличено наказанието му. Напротив, съдът отчита, че са минали 10 години от извършеното престъпление, чистото съдебно минало на подсъдимия и безукорното му поведение в хода на делото. Според втората инстанция наложеното условно наказание е съобразено както с практиката на Европейския съд по правата на човека, така и с тази на Върховния касационен съд.

Решението на апелативните магистрати не е окончателно и може да се атакува и пред върховния съд. подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.