Разстреляният Тинето  замесен в няколко поръчкови убийства

0

Показно разстреляният с няколко куршума пред фитнеса на стадион „Георги Аспарухов“ в София Георги Христов – Тинето е бил разследван от службите за сигурност за няколко поръчкови убийства, научи „Уикенд“ от свои източници в ъндърграунда. Според думите им, 44-годишния рецидивист, който намери смъртта си преди седмица, е бил на високо ниво в йерархията на престъпния свят и е имал репутацията на хладнокръвен и безскрупулен „чистач“. Заради миналото на Тинето като основна версия за неговото убийство се сочи екзекуция с цел прикриване на следите.

Името на Георги Христов – Тинето упорито се свързва с мафиотското убийство на автотърговеца с криминална слава Николай Дракополов, случило се вечерта на 4 април т.г. Тогава преоблечен като клошар наемен килър причака на светофара на кръстовището на Симеоновско шосе и Околовръстен път джипа на 46-годишния Дракополов и

пусна 2 куршума в главата му.

Убийството на Ники Лудия шокира мнозина, тъй като бе извършено пред очите на 11-годишно дете. Доведеният син на Дракополов стана свидетел на екзекуцията, тъй като се возеше на предната седалка на тузарския джип „Мерцедес“ G класа. След убийството неизвестният и досега килър избяга пеша в посока Симеоновско шосе. Според разказите на очевидци на екзекуцията, разпитани от МВР, стрелецът е бил преоблечен като клошар и е носил бейзболна шапка на главата.

Сред версиите за разстрела на Николай Дракополов се откроява тази, че той е ликвидиран заради трафик на наркотици. Приживе Дракополов стопанисваше автокъщата „Антонио Ауто“ и според оперативи данни на МВР често е прекарвал чрез внос-износа на автомобили наркопратки, като е работил съвместно с различни крими босове и престъпни организации.

До този момент убийството на Николай Дракополов не е разкрито, но няколко независими един от друг източници на „Уикенд“ са категорични, че застреляният преди седмица Георги Христов – Тинето е замесен в екзекуцията му. Смята се, че

Тинето е наемния убиец от Околовръстен път.

Според засега непотвърдена официално информация, Георги Христов и Николай Дракополов са се познавали и са имали съвместни бизнес начинания, свързани с транспортния бизнес. Твърде възможно е между двамата да е избухнал непреодолим конфликт заради заловена или прецакана пратка с дрога към Европа, допускат в ъндъграунда.

„Убийствата на Тинето и на Ники Лудия са свързани помежду си. Много вероятно е поръчителят на екзекуцията на Дракополов да се е опасявал, че разследването може да стигне до него и да е елиминирал изпълнителят на мократа поръчка. Върви слух, че камера за видеонаблюдение е заснела Тинето минути след убийството на Дракополов и че криминалистите са имали напредък в разследването“, твърди наш надежден информатор.

Същевременно „Уикенд“ научи, че Георги Христов – Тинето е извършил и брутално убийство на български гангстер в Мадрид през 2007 г., докато се е укривал в Испания. Покушението се е състояло на 3 юли вечерта в близост до кафене в центъра на испанската столица. Според публикации в испанските медии оттогава, 35-годишен българин е застрелян с 3 куршума в тялото малко след полунощ, а свидетели видели как двама младежи стрелят два пъти на метър от жертвата, след което стреляли трети път, когато мъжът се опитал да избяга.

„Това убийство беше извършено от Тинето, а седмици по-късно той беше арестуван в Мадрид и впоследствие екстрадиран в България. Знам, че

убитият от Тинето му е бил партньор,

който го прецакал с пари“, разказва източник на „Уикенд“. Не е известно дали испанската полиция е подозирала Георги Христов за убийството в центъра на Мадрид и дали той е бил подсъдим за това престъпление.

Георги Христов – Тинето нашумя през февруари 2002 г., когато застреля счетоводителят Георги Георгиев и рани касиерката Златка Христова при въоръжен обир в Харманли пред цеха на шивашката фирма „Къванч“. Негови съучастници в престъплението са Мюмюм Мюмюн – Мечката и Георги Машев. Тримата са разкрити едва през 2005 г. и са привлечени задочно като обвиняеми, тъй като изчезват от България. Впоследствие Мюмюн и Машев са задъжани съответно в Бурса и в София и застават на подсъдимата скамейка.

За убийството при въоръжен грабеж издирваният Тинето е осъден задочно на доживотен затвор. Георги Христов е арестуван през лятото на 2007 г. в Испания, седмици след като убива българин в центъра на Мадрид. Екстрадиран е в България през 2011 г., а при връщането му делото е подновено и присъдата му – намалена, след като той признава вината си. Тинето е осъден на 14 години зи 11 месеца затвор, а присъдата му е произнесена на 7 март 2014 г.

На 14 февруари 2018 г. Георги Христов – Тинето

излиза предсрочно от затвора,

след като състав на Софийски градски съд, председателстван от съдия Емил Дечев, одобрява амнистията му. Преди това рецидивистът е лежал в затворническото общежитие в Казичене и често е излизал навън.

След предсрочното му освобождаване Георги Христов често е пътувал до Испания. Слухове го свързват като приближен до Георги Семерджиев – Жоро Шопа.

Разстреляният Тинето има 2 деца от приятелката си Ева Кралева, а преди това е бил женен за кратко за хубавица на име Галя. По всяка вероятност убийците на 44-годишния рецидивист ще останат неразкрити.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.