Кметът-шаман на Нова Загора изтеглил 22 млн. лева банкови заеми

1

Кметът на Нова Загора Николай Грозев, който управлява без прекъсване от 2007 г. и се прочу с шаманските си ритуали, ще натовари града с кредит от 10 млн. лева. Парите трябва да се върнат за 10 години. В същото време Министерството на културата предлага на кметството да поеме грижата за сградата на гарата, която е паметник на културата. Той обаче най-категорично отказва това предложение, понеже кметството нямало излишни пари!

В същото време кметът Грозев ще тегли заем от 10 млн. лева.
А че парите ще бъдат изтеглени, няма никакво съмнение. В общинския съвет на града няма опозиция, почти всички съветници вдигат ръка единодушно, вероятно защото и кметът знае как да се отблагодари. Например,

охранителната фирма „Корадо инс”

на общинския съветник Щерьо Щерев се е нагърбила да пази всички възможни обекти в района, които се финансират от кметството.
Източниците ни споделят, че откакто кметува Грозев в Нова Загора, са усвоени 22 млн. лв. като банкови кредити. С тези пари градът трябва да е райско място, но реалната картина е друга. А колко пари има да връща Нова Загора е тайна, която се пази по-строго и от „националната сигурност”. Нищо чудно! След като Николай Грозев властва от 14 години, защо да не реши, че е пълновластен феодал в района. Впрочем, навремето той е преценен и вкаран в политиката от фактори като Лютви Местан и Цветан Цветанов.
Сега Николай Грозев убеждава града, че 4 млн. лв. от новия заем ще върне по старите дългове. С остатъка от 6 млн. лева щял да асфалтира и ремонтира улици и тротоари. Основен изпълнител на обществени поръчки от този тип, обясняват запознати, е фирма, свързана с прословутия пътен шеф Веселин Георгиев, който се измъкна недосегаем от

онази корупционна афера „Батко и Братко”

със сключените 8 договора за 120 млн. лева с фирмите на брат си Бойко Георгиев. Сега оневиненият пътен началник ремонтира усилено в Нова Загора. Очевидци разказват, че при това първо асфалтират улици в града, след това ги разкопават, за да правят нови ВиК съоръжения и после пак правят ремонт на ремонта. А кметството финансира това безобразие с кредити.
Николай Грозев прилага схемата с банковите заеми от 2009 г. Тогава тегли 6 млн. лева. Предпоследният заем от 8 млн. лева е получен през 2017 г., като кметът отново обявява, че 4 млн. лева отиват за стари дългове, а с другата половина от кредита ще се ремонтират улици.
Отново със заем от 4 млн. лв. през 2013 г. е преустроено старото кино „Младост” в спортна зала. „В тази зала всичко е някакво менте и гипскартони – казват очевидци. – Ако някой се облегне по-силно на стените, може и да хлътне, толкова ниско е качеството на „преустройството” там.”
Въпреки че си играе с милиони лева от кредити, кметът Николай Гразев нехае за местната ж.п. гара. А тя, да обясним, е на 103 години и е

най-старата обществена сграда в града,

която все още продължава да работи. При това през 1912 г. е вдигната и с много доброволен труд на гражданите. От инициативния комитет за запазването й обясняват, че „сградата е масивна, каменна, двуетажна, със строги, добре балансирани обеми, скатен покрив, приятен силует и има облик на гарова постройка от тази епоха”. За последно тя е ремонтирана в далечната 1959 г. и после е оставена на произвола на времето.
От ръководството на БДЖ са взели решение да премахнат този архитектурен паметник и на негово място да вдигнат безлична бутафорна постройка, тип павилион. За нея обаче ще се вземат от Европа 2,7 млн. лева и явно това обяснява ентусиазмът за ново строителство, пък било то и безобразен кич.
В Нова Загора хората се опитват по всякакъв начин да опазят старата си гара – събирали са подписка, дори се е стигнало и до предложението на Министерството на културата да я прехвърли на кметството. В края на август обаче Николай Грозев най-категорично отказва, било по негови думи „нецелесъобразно”! Явно е по-целесъобразно да се харчат милионите по европейската програма!
Да припомним, че той е доста щедър, когато трябва да се финансират окултни прояви. Грозев ръси захар срещу катастрофи, понеже баба Ванга така била казала. Също намира пари и вдига „Дом на доброто” в с. Коньово, посветен на оракула дядо Влайчо. Причината е елементарна – преди години пророкът казал на Грозев, че не го вижда с кариера на футболист, но щял да управлява много хора. Затова кметът вдига с пари на спонсори комплекса в чест на дядо Влайчо върху държавна земя, без при това да е гласувано в общинския съвет, писа Уикенд.

1 Коментар
  1. амсалак казва

    Тоя много има да се учи от кмета на Попово (25 г. мандат)как се разходват „крадат“ обществени пари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.