УДАР! Реплики на две наши златни съкровища са задържани на летището в Дубай

0

Златни реплики на Панагюрското и Варненското съкровище с общо тегло от 12 кг са задържани на летището в Дубай. Те е трябвало да бъдат изложени на Експо 2020 в емирството, а причината за задържането им е, че българският консорциум, натоварен с организацията на участието ни в изложението, не иска да плаща мито за ценностите, съобщи „Клуб Z“, цитирайки МВнР.

Освен това при пристигането на пратката с контейнер от Националния исторически музей (НИМ) се оказва, че има 12, а не девет килограма злато, както е обявено предварително. В информация на друга медия – Bird.bg, пък теглото на конфискуваното злато е „само“ 6 кг. 

ДЗЗД ЕКСПО България 2020 е изпълнител на обществената поръчка за организиране на българското участие в Експо Дубай. Не е било планирано фирмата да плаща мито за вноса на репликите, тъй като съгласно договора му с Министерството на икономиката (МИ) митото е за сметка на организатора. За целта МИ е помолило МВнР по дипломатически път да поиска да не се плаща мито за вноса на репликите, което и било сторено с нота. Организаторите са били предупредени да изчакат обратен отговор на митническите власти в емирството, но те не направили това и превозили товара, който по-късно е задържан. 

Уверенията на местните власти са, че златото ще бъде освободено веднага щом бъдат заплатени дължимите мита, каквото засега обаче организаторът не смята да плаща, посочва „Клуб Z“.

От МИ побързаха да уточнят, че задържаните лица не са служители на министерството, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка за организиране представянето на България на Експо 2020 в Дубай.  „Като координатор на българското участие в изложението МИ е обявило обществена поръчка за изпълнител и има сключен Договор № 121/13.12 2019 г. с ДЗЗД  „България ЕКСПО 2020“,  за цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на България

„Министерството на икономиката винаги е оказвало съдействие на изпълнителите при комуникацията им с институциите и е предоставяло необходимата информация за успешното изпълнение на проекта. Документите за износ на  съкровищата е трябвало да бъдат изготвени  от фирмата изпълнител, както от юридическа, така и от финансова гледна точка. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя –  ДЗЗД “ България ЕКСПО 2020″, се казва в становище на МИ.

От там допълват още, че „тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е била проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година“, а подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването.

„Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя, с всички законови възможности“, посочват още от ведомството.

„Няма задържани предмети“, в същото време твърди Националният исторически музей (НИМ). Техен представител дори обяви информацията за фалшива новина в официално изявление до медиите. НИМ имал коректно сключен договор с Министерството на икономиката за участие на копия на движими културни ценности в българския павилион в Дубай, пише още в документа. Музеят имал и задължение да предостави предметите на изпълнителя на обществената поръчка в специално изработени за целта транспортни опаковки. 

От официалния сайт на НИМ става ясно, че същото копие на Панагюрското златно съкровище е гостувало в „Двореца“ – Балчик непосредствено преди заминаването си за Дубай (до 10 септември). То е изработено от злато и е точна реплика на оригинала, като единствената разлика е в тежестта на предметите. Оригиналът на Панагюрското съкровище е постоянно експониран в зала № 2 на НИМ в Бояна.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.