След 20 години: Сагата с убийството на Мастара стигна до ВКС

0

 Пламен Дишков – Кела е на крачка от окончателно оправдаване за убийството на Димитър Стоянов Мастара, сочи проверка на „Галерия“. 20-годишната сага вече е на последната инстанция във Върховния касационен съд, а през това време претърпя серия обрати. Кела е бивш представител на СИК за Бургас и региона и сочен за основен конкурент на Митьо Очите още от края на миналия век. Димитър Стоянов- Мастара е бизнесмен с оборотен месарски цех.

Убийството му е един от първите поръчкови мафиотски разстрели у нас. Мастара е застрелян с един куршум в сърцето на 21 ноември 2002 година. Месарският бос се свлича на земята и умира. Минута по-късно на място пристига съдружникът му Мариян Георгиев-Марата, убит в офиса си три години по-късно

Първите разпитани от полицията със сикаджията Пламен Дишков-Кела и приближените му Тодор Неделчев и Бойко Стоянов. Те са посочени от приятели на жертвата, които са разказали за враждата между Кела и Мастара.

Два след разпита Пламен Дишков-Кела изчезва. Последната следа към него е самолетен билет за Полша.

 Бойко Стоянов е задържан на 30 декември 2002 година. Прави самопризнания, че той е убил Мастара. По-късно е осъден на 20 години затвор, но от 2015-а на свобода, пуснат предсрочно. През  това време Кела и някъде по света, а  адресът му е неизвестен.

През 2012 година Кела изненадващо е арестуван в Португалия и екстрадиран в България, а процеса срещу него и Неделчев започна от начало. Повторното дело стартира през 2016-та година и четири години по-късно то приключи на първа инстанция. Ключови се оказаха показанията на Бойко Стоянов, който бе сочен за физическия извършител на убийството на Мастара. Той тотално се отрече от първите си показания, в които направи и самопризнания. В подновения процес, вече като свидетел, той заяви че бил принуден против волята си да свидетелства срещу Дишков. Според него извършителят на убийството на Мастара всъщност бил неговият добър приятел Мариян Георгиев-Марата, който също беше убит малко по-късно. Марата искал да вземе месарския  бизнес на авера си, затова и го убил, обясни в процеса Бойко Стоянов. След всичко това Окръжен съд – Бургас отхвърли и предявените от Р. С. и Й. С. граждански искове от по 100 000 лв. против Пламен Дишков и Тодор Неделчев, като недоказани. Съдът отхвърли и предявения от Й. М. граждански иск за сумата от 150 000 лв. против подсъдимите, като недоказан.

Това беше 6-и поред съдебен състав, който гледа делото, което за втори път бе на първоинстанционно съдебно следствие. В своите пледоарии защитниците изразиха тезата, че не се доказва съпричасността на двамата подсъдими към инкриминираното деяние и предявеното обвинение от страна на прокуратурата е разколебано.

Кела е оправдан,  като срещу него няма никакви доказателства, че той е поръчал убийството на Мастара. Присъдата е на Окръжен съд Бургас от 2020 година, а през март тази година е потвърдена от Апелативния. Според запознати Върховният касационен съд, който ще гледа делото тази седмица, също ще потвърди, че срещу Кела няма доказателства, и той ще бъде окончателно оправдан 20 години след убийството на Мастара.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.