Застреляният бандит Тинето платил 100 бона, за да излезе от затвора

0

Показно застреляният с куршум в главата пред фитнеса на стадион „Георги Аспарухов“ в София Георги Христов – Тинето е лежал само 5 години в затвора за убийство при въоръжен грабеж в Харманли, извършен през 2002 г., макар първоначално да е бил осъден на доживотен затвор. Скандалният факт за тайната амнистия на закоравелия бандит лъсна часове след като 44-годишния рецидивист намери смъртта си на стадиона в софийския квартал „Сухата река“.

Убийството на Георги Христов бе извършено в сряда рано сутринта, докато той е отивал към фитнеса на стадион „Георги Аспарухов“ за обичайната си тренировка. Килърът е причакал Тинето край фитнеса и го е гръмнал почти от упор в главата. След това убиецът поставил

черна торба върху главата му.

Трупът на 44-годишния рецидивист е открит от момичета, които са отивали на тренировка по художествена гимнастика. Децата изпаднали в ступор и незабавно подали сигнал на спешния тел. 112, който е приет от диспечер в 8 ч. сутринта.
Според криминалист, участвал в огледа, килърите на Георги Христов са били двама. Убийците са се оттеглили със сив автомобил, който по-късно бе намерен опожарен на около километър от стадион „Георги Аспарухов“.
Според неофициална засега информация, камери за видеонаблюдение пред стадиона са заснели човекът, пуснал куршум в главата на Георги Христов. Убиецът е носил черен суичър с качулка и бейзболна шапка и леко е накуцвал. До редакционното приключване на броя от полицията отказваха да коментират версиите за показното убийство, задоволявайки се с лаконичния коментар: „Жертвата е позната на органите на МВР“.
Георги Христов – Тинето е главно действащо лице в кървавия въоръжен обир в Харманли, състоял се на 18 февруари 2002 г. Тогава Тинето, заедно с Мюмюн Мюмюн – Мечката и Георги Машев нападат пред цеха на шивашката фирма „Къванч“ автомобил „Форд“, в който са счетоводителят на фирмата Георги Георгиев, касиерката Златка Христова и охранителят Фикрет Тасим.
Бандитите имат информация, че в същия ден ще се плащат заплатите на шивачките. Маскираните нападатели препречват пътя на служебната кола на „Къванч“ и насочват оръжия към счетоводителя и бодигарда. Георгиев обаче отказва да предаде чантата с изтеглените малко по-рано от банка 47 092 лв.

Счетоводителят е застрелян от Тинето,

който пуска куршум и в тялото на касиерката Златка Христова. Охранителят Фикрет Тасим също е ранен, а маскираните агресори офейкват с плячката с червен „Фолксваген“.
Няколко седмици по-късно нападателите са установени, но МВР не може да открие главния злодей Тинето. Обирджията- убиец бяга от България и се установява в испанския град Валенсия. Докато е в неизвестност за органите на реда, през 2005 г. Георги Христов е осъден задочно на доживотен затвор без право на замяна.
Тинето е издирван точно 10 г. от Интерпол, преди през 2012 г. да бъде заловен от полицията в Испания, където се подвизава със самоличност на украински гражданин. Екстрадиран е в България и е въдворен в ареста. Същевременно подава молба делото срещу него за въоръжения грабеж с убийство да се гледа отново. Така през 2014 г. съдът в Хасково чувствително намалява присъдата на Георги Христов. За убийство и ранена жена при въоръжен грабеж Тинето е осъден на 14 г. и 11 месеца затвор, но не изтърпява дори и тази присъда.
През 2019 г. Георги Хритов излиза от затвора при неизяснени и до днес обстоятелства. Според някои, той се е водел на работа в затвора, за да намали присъдата си, но дори това да е така, сметките не излизат –

лежал е само 5 г. в затвора за убийство и грабеж.

Според източник на „Уикенд“ от ъндърграунда, Георги Христов – Тинето е издействал свободата си след плащането на рушвет от 100 000 лева. Засега не е известно кои корумпирани служители от Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ в Министерството на правосъдието са прибрали подкупа, за да пуснат на свобода осъден убиец и закоравял рецивидист.
Съдията, който е разрешил предсромното пускане от затвора на осъдения убиец е Емил Дечев от Софийски градски съд. Дечев е бивш член на управителния съвет на Съюза на съдиите в България. Според мълвата в съделните среди, Дечев е замесен в още няколко случая на предсромно пускани от затвора престъпници. Засега не е известно дали срещу съдия Дечев ще бъде стартирано разследване заради съмнения за обективността на съдебните му актове. Подобна проверка би следвало да бъде изискана от ВСС.
През последните 2 г. от живота си Георги Христов – Тинето се е установил за постоянно в София, като се е занимавал с разнородна престъпна дейност. В ъндърграунда се коменира, че Тинето е участвал в серия от въоръжени обири в София и в Перник, други твърдят, че той е въртял лихварски схеми и е гравитирал около хулиганската групировка „София Запад“.
Не е изключена и версията Георги Христов да е застрелян заради наркотици. Мълви се, че докато се е укривал в Испания от родното правосъдие, Тинето е участвал в трафик на дрога, като е бил диспечер на кокаинови товари, влизащи по море в Испания. Версията, че екзекуцията на Тинето може да е свързана със залавянето на Евелин Банев – Брендо в Украйна обаче е малко вероятна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.