Варненският свободен университет отвори печатницата за дипломи по право

0

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” ударно изкарва юристи, при това по съкратена процедура, разкриват пред „Уикенд” експерти, потресени от беззаконието. Докато в другите юридически факултети в страната студентите учат 5 години правните дисциплини, във Варна са го подкарали по съкратената процедура. Там е достатъчна само година и половина за заветната диплома.

Има обаче и едно единствено условие – бъдещият юрист преди това трябва да е завършил Академията на МВР. Не е важно с какви оценки, нужна е само диплома. След това във Варна му признават всички оценки от полицейската Академия, държи още няколко изпита, колкото да не е без хич и после пред него широко се отварят вратите на съдилища и прокуратури, въобще на цялата съдебна система, на държавното управление. Както обясняват запознати, в университета са намерили вратичка в законите и наредбите, така че

номерът с експресното обучение да мине.

И как да не открият дупките в нормативната уредба, след като преподаватели във Варненския университет са най-големите орли на правосъдието у нас, научни светила като служебния вътрешен министър доц. д-р Бойко Рашков, бившия шеф на Върховния съд проф. д.ю.н Лазар Груев, бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки, доц. д-р Ана Джумалиева, шефка на Комисията за защита от дискриминация… списъкът е дълъг. 

Тази година ще се дипломират 30 души, а догодина се очаква над 100 да завършат право по съкратената процедура. Въпросът е обаче дали ще бъдат признати дипломите им след това. Експерти са категорични, че такова обучение – един вид сбит преразказ на правото е недопустимо. Проблемът с валидността на дипломите ще трябва много скоро да се реши от Министерството на правосъдието, МВР и Министерството на образованието.

Във всички други правни факултети в страната редовното обучение по право продължава 5 години, а задочното 6. Само във Варна са направили някакъв байпас, който обаче поставя всички други в много неизгодна позиция. Друг е въпросът и що за юристи са тези, които са прелетели из правните дисциплини за година и половина.

Да припомним, че при основаването на Варненския свободен университет негов зам.-ректор е бащата на позабравената вече министърка Лиляна Павлова – проф. д-р Павел Павлов. Преди години отлично запознати твърдят, че точно той въвежда системата за получаване на т. нар.

„бързи” дипломи и докторантури.

Студентите и докторантите се обучават по индивидуален план. Съкратената процедура позволява набързо да се прескача от семестър на семестър към заветната диплома. По същия начин отгоре-отгоре минавали и конкурсите за докторантури, провеждани за избрани хора.

Иначе самият университет е основан с парите и мерака на  някогашната „Мултигруп”. С него са свързани като цяло известни личности от БСП. Там по едно или друго време са преподавали бившият строителен министър Дончо Конакчиев, видната партийна другарка Нора Ананиева, покойният Велко Вълканов. Симеон Сакскобургготски е доктор хонорис кауза на университета.

Сред първите ректори е проф. Ана Недялкова, която е бивш преподавател от партийната школа на ЦК на БКП – АОНСУ. Любопитно е, че синът й д-р Красимир Недялков тогава е помощник-ректор, роднинска комбинация, която едва ли може да се срещне на друго място, освен в частния университет във Варна. Днес доц. д-р Красимир Недялков е вече президент на университета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.