В България: 490 осъдени и обвиняеми на свобода с е-гривни за над 1,3 млн. лева

0

Общо 490 обвиняеми и осъдени лица с наложени мерки за неотклонение или влезли в сила присъди са били пуснати на свобода с е-гривни за времето от април 2019 г. досега. Това показват данни, предоставени от Министерството на правосъдието по искане на „Монитор“.

От статистиката става ясно, че броят на престъпилите законите у нас, които вместо да са в домашен арест или в затвора имат възможност да ходят по улиците, но с електронно наблюдение, варира на около 200 на година. Така от април 2019, когато стартира системата за електронен мониторинг, до края на същата година посредством т.нар. е-гривни са били контролирани 60 души. Броят им е значително по-голям през следващата 2020 г., когато под такова наблюдение са били 235 обвиняеми и осъдени.

Мнозинството от тях –

201, са били с мярка за неотклонение „домашен арест“

Останалите 34 са били с влезли в сила присъди. Част от тях са били осъдени на „пробация“, а други – на затвор. Горе-долу същият е и трендът през настоящата година. От началото на 2021 г. до средата на септември чрез средствата за електронно наблюдение са контролирани 195 души – 164 са с мярка за неотклонение „домашен арест” и 31 – осъдени на „пробация” и „лишаване от свобода”.

Прилагането на е-гривни у нас стартира главно заради пренаселеността на родните затвори. То беше финансирано с пари от ЕС по Оперативна програма „Добро управление“, като общата стойност на договора за закупуването и внедряването на първите 250 устройства бе в размер на 1 341 572 лв. От Министерството на правосъдието съобщиха още в края на 2018 г., че е приключило изпълнението на обществената поръчка за изработката на първата част от устройствата, като няколко месеца по-късно – през 2019 г., стартира и изпълнението на проекта.

Е-гривните се използват спрямо лишени от свобода, които

изтърпяват присъдата си с по-лек режим

в затворнически общежития от открит тип, лица с пробационни мерки, които предвиждат ограничаване на движението, както и при подсъдими с мярка „домашен арест”. Те се следят и контролират от команден център при ГДИН, като работят на радиочестотен и джипиес принцип. Устройствата дават незабавна информация дали хората, на които са сложени, спазват наложените им ограничения, като изрично изискване е самите лица да са дали своето съгласие.

Ползите от електронното проследяване са свързани с намаляване на разходите и преодоляване на пренаселеността на затворите. Освен е-гривните, които се водят устройства за персонална идентификация, бяха закупени също и настолни персонални устройства за радиочестотен контрол, както и

GPS-и за проследяване на нарушителите

Е-гривните са меки като материал. С тях арестантите могат да се къпят и да спортуват. С подобни гривни осъдените на пробационни мерки се освобождават от задължението да се разписват всеки ден. В случай че оборудваният с устройството го отстрани от тялото си, веднага се подава сигнал, като мобилни екипи на затворите и на полицията действат съвместно и правят проверка. Има инструкция за взаимодействието между служителите на Министерството на правосъдието и на МВР.

Нямаха устройства за Иванчева и Петрова

През декември 2018 г. се оказа, че няма електронни гривни за подсъдимите за вземане на подкуп в големи размери бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. От Министерството на правосъдието съобщиха тогава, че с писмо до председателя на Специализирания наказателен съд началникът на областна служба „Изпълнение на наказанията“-София го уведомява, че в изпълнение на определението от 19.12.2018 г. в частта му за осъществяване на електронно наблюдение на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров по смисъла на чл. 263, ал.1, т.3 от ЗИНЗС и задължението на началника на областна служба „Изпълнение на наказанията“ – гр. София да издаде заповед за прилагане на електронното наблюдение, към настоящия момент съществува техническа невъзможност за прилагане на електронен мониторинг по отношение на лицата с наложена мярка за неотклонение „домашен арест”.

„Системата за електронно наблюдение, която трябва да бъде внедрена по проект „Модернизиране на пенитенциарната система в България“, финансиран по Оперативна програма „Добро управление“, все още не е пусната в реална експлоатация с въвеждане на реални правонарушители в нея, тъй като в момента се реализират допълнителни поддейности, пряко свързани с внедряването на Системата за електронно наблюдение“, съобщиха тогава от правосъдното министерство. На 19 декември 2018 г. съдия Иво Хинов ги пусна за трети път под домашен арест с условие той да започне да действа от 12 часа на 22 декември и тримата да бъдат с електронни гривни. Едното от условията обаче така и не беше изпълнено.

Източник: „Монитор“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.