Родителите на Жоро Плъха обжалват, искат д-р Димитров да лежи в затвора

0

Родителите на Жоро Джевизов – Плъха Златка и Димитър ще обжалват оправдателната присъда на д-р Иван Димитров, който застреля сина им, предаде „Марица“. Те искат медика да лежи в затвора и ще настояват магистратите да отменят оневиняването му. Златка и Димитър имат право да обжалват чрез своя защитник в рамките на две седмици. Тогава на ход ще бъде Апелативния съд.

След вчерашното решение майката на Жоро Плъха се разлюти. Тя заяви, че не разбира как може да бъдеш оправдан за убийство.

Магистратите от Окръжния съд приеха, че Димитров е стрелял при неизбежна отбрана, поради което го обявиха за невинен по това обвинение. Със същата присъда обаче рентгенологът получи наказание от 2 години затвор с изпитателен срок от 3 години за незаконни „Валтер“, с който е гръмнат Жово Джевизов, и патрони.

По-рано адвокатът на родителите Красимир Елдъров поиска ефективна присъда за доктора. По думите му, такова решение ще послужи като урок за всички, склонни да погазват закона. Ако д-р Димитров бъде оправдан, то така хората ще бъдат поощрени да си имат незаконно оръжие и да се саморазправят какво намерят за добре, смята адвокатът. Затова ефективното наказание на медика трябва да служи като поука как трябва да се спазват разписаните закони.

Държавното обвинение в лицето на прокурор Георги Пенев поиска от съда условна присъда с максимално най-дългия изпитателен срок, предвид многото смекчаващи вината обстоятелства.

Прокурорът припомни колко бурно е реагирало обществото след ареста на д-р Димитров – с протести и шествия.

Защитата на д-р Димитров пък поиска оправдателна присъда, тъй като медикът е действал при условията на неизбежна самоотбрана и е нямал ни найалка представа, че случката ще има фатален край.

Самият д-р Иван Димитров бе лаконичен, като заяви пред магистратите в съдебната зала, че просто иска справедлива присъда.

Припомняме, че след дълга съдебна сага докторът беше оправдан от магистратите за това, че е застрелял с незаконно притежавания си пистолет Плъха, когото заварил да краде в гаража му малко след полунощ на 2 март 2018-а.

През май миналата година обаче Апелативният съд отмени изцяло оправдателната присъда на ​медика и върна делото за ново разглеждане. Сагата започна отначало на 29 септември 2020-а с разпит на всички свидетели и вещи лица.

Източник: Kriminalno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.