Синът на кмет от ГЕРБ загроби поредния саниран блок и прибра 800 бона

0

Пореден полусрутен блок, след като е прибрал чували с пари за да го облепи със стиропор прибавя в актива си синът на кмета на Копривщица Генчо Герданов – Десислав. До тоталната разруха се стига едва 4 години след като герберският наследник прибира пачките по правителствената програма за енергийна ефективност на жилищни сгради.

Макар и регистрирана в София, фирмата на Десислав Герданов „Интерхолд” безапелационно печели поръчки в цялата страна. По утвърдена през годините традиция, общинските власти изготвят условията на конкурсите така, че да спечели „правилният” кандидат, обясняват чиновници. Както можем да се досетим, победителят се отплаща подобаващо. За да си вървят подобни схеми все пак е нужно доверие между двете страни. В случая едва ли е изненада, че договорите на Герданов са с кметове от партията на татко му.

При подобни практики за преразпределение на народната пара е напълно логично да не остават почти никакви средства за конкретния обект на ремонт или саниране. В случая, това на гърба си вече 4 години усещат живеещите в панелка на разградската ул. „Бели Лом” 60. През 2017 г. блока е напълно саниран от фирма „Интерхолд”. За ремонт на фасадите и покрива, смяна на дограмата в апартаментите и полагане на изолация са платени според договора над 800 хил. лв. с ДДС, включително и сериозна сума за непредвидени разходи.
Вместо да се радват на топли жилища и да пестят от сметки за отопление, каквато бе идеята на изсипаните от правителството два милиарда лева, проблемите на собствениците тепърва започват. От дълго време сградата е просмукана с вода, заради следремонтни течове от покрива. Живеещи там се опасяват, че скоро стените може да започнат буквално да се разпаднат. Отделно от това и самата изолация вече липсва на места. Заради влага и калпаво лепило мазилката по южната фасада се е изронила тотално, алармираха хора от блока. Очаква се съвсем скоро да започнат да падат и оголените листове стиропор. Подобно е състоянието и на северната фасада, става ясно от снимки на живеещите там. От жалбите им се разбира, че за 4 години има цели 3 ремонта на ремонтираното. Резултати така и няма, защото скоро след това новопоставената мазилка отново започва да се рони.


След сигнал за разрухата на южната фасада, преди дни на място идват майстори от фирмата изпълнител. Те набързо изтъргват подкожушените участъци и изчезват безследно, преди да поставят нова мазилка.
На въпрос от живеещите, защо при толкова много взети пари, изолацията се руши постоянно, служителите на фирмата невинно отговарят, че виновни са некачествените материали. Как при калпавите материали е платен близо милион за т.нар. саниране на блока, остава само да гадаем.
Оголените фасади в случа са най-малкият проблем на живеещите в панелката. Първите признаци за задаващото се бедствие са налице няколко месеца след прехваленото и скъпоструващо саниране. Документите за предаване на строителния обект едва са подписани, а „оправеният покрив” започва да тече като водопад. Пръв щастието да живее в басейн изпитва пенсионираният учител Евгений Драганчев. Възрастният мъж живее на последният етаж, а прииждащата след всеки дъжд вода наводнява апартамента му. Стените във всички стаи и коридора буквално подгизват. Наводнени са електрическите инсталации, а мебелите направо изгниват.
Веднага след старта на водното бедствие, живеещите подават десетки сигнали до фирмата изпълнител и общината. Реакция има доста месеци по-късно. Течът наистина е отстранен, но последствията, като влага и мухъл са налице и до днес, оплакват се хората.


Оказва се, че блока на ул. „Бели Лом” 60 в Разград не е единственият проблемен обект на скандалната фирма „Интерхолд”. Оплакваният от незаслужено прибраните милиони имат и хора от други „санирани” от тях сгради в града.


Недоволни са и живеещите в слиевенска панелка, ремонтирана от кметският син. При нейното изолиране е поставен буквално световен рекорд. Пристигналите мургави и неграмотни майстори успяват да облепят целият блок с изолационен материал за една седмица, става ясно от публикации в сливенски медии. Бързина, която е абсолтно недопустима, според строителни експерти.
Скандал избухна и след санирането на бл. 58 в кв. „Изток” на Перник. Броени дни след като ремонтираната сграда бе открита лично от кмета Вяра Церовска, започват и оплакванията. Живеещи там споделиха масово снимки във Фейскук, че след положената изолация фасадите са станали на вълни, а влагата започва да избива навътре.
Оплакванията на недоволни граждани не се отразяват на фирменият бизнес. Кметският наследник успява да спечели обществени поръчки за още десетки милиони левове от общини управлявани от ГЕРБ и държавни институции в цялата страна. Любопитното е, че огромното лапане на държавна пара се случва през последните 6 години. Началото на златният водопад е буквално седмици след като кметският син купува фирмата от предишният собственик.
След успехите със санирането и средните ремонти, „Интерхолд” налазва и в дълбоките строителни води. Преди месеци фирмата грабна договор за внушителните 100 млн. лева, за подмяна на канализция в Пловдив.
И докато кметската фирма има опит, макар и печален, в строителството, то не е ясно какво общо има с екологията. Това, оказва се, не пречи в началото на годината Агенция „Пътна инфраструктура” да й възложи срещу 2,9 млн. лева поръчка за изготвяне на мерки за опазване на околната среда в Кресненското дефиле. Проектът е изключително важен и се наблюдава с повишен интерес от Брюксел, защото без него няма как да започне строителството на магистрала „Струма”, през дефилето.
Самата поръчка е меко казано скандално проведена. Вместо да обяви открит конкурс, пътната агенция изпраща покани само до 3 фирми. Общото между тях е, че се занимават със строителство и нямат никакъв опит с въвеждането на екологични мерки. Две от тях моментално са отстранени и така кметският наследник без проблеми грабва договора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.