НАП погна 7000 интернет търговци за данък върху 96 млн. лв. доходи

0

Националната агенция за приходите ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. доходи от търговия през интернет. Агенцията  се позовава на данни от куриерските фирми за наложен платеж. Става дума за около 7 000 длъжници – физически лица.

НАП се е фокусирала върху интернет търговците с най-големи доходи, като постепенно обхватът ще бъде разширяван, предупреждават от институцията. Вече са инициирани 3500 телефонни обаждания, сред които 1300 към лица с особено високи печалби от сделки в интернет пространството.

При анализа данъчните се натъкнали на любопитни практики с цел прикриване на дейността и доходите от нея.

Например – едни лица фигурират като получатели на наложения платеж, а търговският профил, от който е осъществена сделката, е на безработни, които твърдят, че носят пратките до определен адрес срещу заплащане от 5 лева на курс.

Не са малко и случаите на лица, починали преди 2 и повече години, които имат търговски профили и реализират значителна печалба.

От приходната агенция припомнят, че с данък не се облагат единствено продажбите в интернет на лични употребявани вещи, например ако продавате старите си ски обувки или използвано детско столче, не се дължи налог.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.