Мартин Джито цъфна в албанска афера с марихуана

0

Обявеният от прокуратурата за лидер на престъпна банда за поръчкови убийства и наркотрафик Мартин Георгиев-Джито е засечен от спецслужбите да участва в международен канал за дрога, научи „Уикенд”. Според оперативни данни, Джито е участвал в сделки с марихуана, купувана от Албания и Македония и впоследствие изкарвана за Турция.

Още миналата година в МВР е била получена информация, че Георгиев събира нова група, с която да участва в наркобизнеса. Мартин Джито е близък и със знаковия гангстер Радо Темерута, който беше задържан преди година по подозрение, че снабдява с наркотици варненска банда. Той обаче се измъкна от обвинението. В последните години Темерута имаше голямо влияние над престъпния свят, но се пазел и стоял в сянка. Именно Радо Темерута бил човека, който направил връзката между Георгиев и албанците. 

Мартин Джито беше издирван повече от 3 години с червена бюлетина на Интерпол, а на 8 юни 2018 г.  се предаде сам в ГДБОП. Според прокуратурата Джито и майка му Мила Георгиева са лидери на група за разпространение на дрога. В нея влизали още баща му Михаил и двамата му вуйчовци. В началото Джито бе разследван като поръчител на два опита за убийства и палеж, но по-късно обвинението бе прекратено поради липса на доказателства. А доказателствата отпаднаха защото двама от свидетелите на прокуратурата се отказаха от първоначалните си показания. Които звучаха наистина зловещо. Според тях Мартин Георгиев е предлагал бюджет от общо 200 000 лв. на няколко престъпни групи за убийството на трима човека. Искал обаче престъпленията да съвпаднат с честванията за кръглия му юбилей. Набелязаните жертви били Иван Танев-Универсалния, Тихомир Дочев-Мравката и Георги Семерджиев-Жоро Шопа.

Мартин не за първи път правил списък на лица за убиване, твърдели през прокурори двамата от бившите му охранители. Преди години искал да ликвидира всички големи подземни играчи, за да стане той №1. Тогава разполагал с парите на майка си Мила Георгиева и амбициите му  били сериозно финансово подплатени.

Както е известно, Мила Георгиева е доведена дъщеря на бившия шеф на Агенция „Митници” Христо Кулишев – нещо, което той се опитва да скрие. В началото на 2015 г. беше обвинена като ръководител на организирана престъпна група. Бандата, известна с прозвището „Универсалните”, беше обвинена за три опита за убийства. Единият е на Радостин Бързанов-Радо Слънцето, бивш бодигард на Георги Илиев. Вторият – на Тихомир Дочев-Мравката, приближен на Малкия Маргин. Третата мишена бил дясната ръка на Евелин Банев-Брендо Георги Семерджиев-Жоро Шопа. 

В ъндърграунда се знае, че през 2013 г. Мартин Георгиев дори обявил хонорар от 8000 лв. за този, който счупи краката на боксьора Кубрат Пулев. Причината билае, че Кобрата шамаросал Джито в дискотека в Слънчев бряг след спор за маса в популярно чалга заведение. Джито искал да си отмъсти на спортиста и обявил наградата за наказателната акция, която обаче пропаднала, тъй като никой не се навил.

В акцията на ДАНС, която се проведе на 14 януари 2015 г. бяха арестувани 8 човека. Освен Мила, зад решетките попаднаха брат й Ангел Ангелов, бившият мъж на Мила Михаил Георгиев, Максим Кулишев – син на бившия митнически шеф Христо Кулишев, Георги Божилов и Мирослав Стоянов и още двама души. Успяха да избягат Мартин Георгиев- Джито и Пламен Цеков-Тлъстуша. Към днешна дата всички до един са на свобода. 

В хода на разследването срещу гангстерите, в ДАНС имаше и информация, че за групата е работила дори и фолк певица. Ставаше въпрос за слабо популярната изпълнителка Румина, която е съпруга на Михаил Георгиев, бившият мъж на сочената като тартор на групата Мила Георгиева – Универсалната. 

Михаил Георгиев, познат в столичния ъндърграунд с прякора си Мишо Тариката и настоящата му съпруга – чалга звездата Румина, живеят заедно от 11 години и имат син. Според един от свидетелите срещу „Бандата на Универсалните”, който е работил като бодигард на Мартин Джито, певицата също имала роля в престъпните дела на „Универсалните”. През 2012 г. Мартин отворил публичен дом в Амстердам, в който се трудели десетина българки и няколко румънки, предлагащи срещу 200 евро 30-минутен секс. 50% от парите били прибирани от „Бандата на Универсалните”, като месечната печалба на организацията достигала до внушителните 200 000 евро. „Няколко от момичетата, които проституираха в публичния дом в Амстердам, бяха статистки от видео клипове на известни фолк певици. С ролята да ги вербува бе натоварена Румина. Мартин плащаше по 5000 евро за всяко красиво момиче, което му бъде доведено и е съгласно да проституира в Холандия”, твърдеше пред съда свидетел срещу „Бандата на Универсалните“.

Други свидетели, които до началото на 2015 г са работили като охранители за Мила и сина й, обяснили как тя и Мартин държали плантация за трева в софийското село Горна Малина. Според разследващите там се отглеждали растения от рода на конопа между 2012 и 2014 г. За целта се използвало помещение в склад в селото. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.