След обществен натиск: Театър „София“ се размина с ламинат по фасадата, а Фандъкова с едни 8 милиона лева

0

Столична община се е отказала от безумната идея да замени варовика по фасадата на театър „София“ с пресован ламинат. След натиск обществената поръчка за ремонт на театъра, в рамките на която бе предвидена и замяна на облицовката, е прекратена.

Това съобщи в профила си във фейсбук организацията „Спаси София“. Това е обща победа, която показва, че заедно успяваме“, коментират от „Спаси София“ по повод сериозния отзвук срещу първоначалните планове на общината за ремонт на най-големия общински театър.

Решението за ремонт на сградата бе взето през юни месец. Поръчката бе с прогнозна стойност 8,1 млн. лв. без ДДС и предвижда цялостно обновяване на сградата и вътрешно преустройство на етажите, припомни „Сега”.

От документацията по поръчката стана ясно, че на мястото на варовика по фасадата ще бъде поставена облицовка от пресован ламинат. „Г-жо Фандъкова, може ли да усвоявате милиони без непременно да съсипете всичко построено преди вас?“, попитаха тогава от „Спаси София“.

Новината доведе до негативна реакция на много граждани и последвало прекратяване на поръчката. Решението за спиране е взето в деня на София – 17 сепетмври, и три дни преди изтичане на срока за подаване на оферти по поръчката.

В мотивите за прекратяване се изтъква изрично, че в проектната документация се налага промяна, свързана с оформлението на фасадата. Тази промяна представлява съществено измение в условията на обществената поръчка, тъй като би могла да промени и кръга от заинтересованите от дейността лица. С тези аргументи поръчката е прекратена с подписа на зам.-кмета Ангел Джоргов.

Не е ясно в какви срокове ще бъде обявена нова поръчка за ремонт на театъра. От „Спаси София“ настояват преработеният проект да третира сградата като паметник на културата, запазвайки оригиналната фасада от варовикови плочи и всички архитектурни пластики и детайли по нея.

„Настояваме за спешни действия от страна на Министерство на културата и НИНКН за преразглеждане и допълване на списъка със сгради паметници на културата, за да предотвратим реализацията на други подобни варварски проекти“, пишат от „Спаси София“. Процедурите в НИНК обаче са много бавни и е възможно голямо отлагане в случай на преразглеждане на статута на сградата, предупреждават експерти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.