Дрога уби в затвора Пешо Скандала

0

Петър Симеонов, по прякор Скандала е намерен мъртъв на 17 септември (петък) в килията си в Софийския затвор. По непотвърдена информация смъртта му е настъпила вследствие на интоксикация от употреба на наркотици, научи „Уикенд”.

Скандала е бил част от т.нар. ударни бригади на групировките. Известен е и с близостта си с разстреляния през 2004 г. мафиот Бранимир Георгиев – Бранко, с когото са съучастници в отвличане, завършило с особено жестоко убийство, за което гангстерът излежаваше 12-годишна присъда. Пешо Скандала се прочу и с успешния си опит за бягство през 2004 г., заедно с други двама затворници – Емил Георгиев-Ластика и Николай Цачев.  


По думи на източник на „Уикенд”, 47-годишният бандит бил наркозависим. Затова и предположенията са, че си е отишъл от дрога. Контрабандирането й ставало нелегално от определени служители на затвора срещу крупно заплащане. „Тъжно е, че много момчета влизат в затвора и там стават зависими. Това, че едните излизат от него и търсят начини и експерти, които да им помогнат да се преборят с наркоманията, а другите изобщо не стигат дотам, защото умират преди да излежат присъдата си, е поредния парадокс зад решетките”, казва информаторът ни.
Прякорът на гангстера също не бил случаен, затова и никой от затворниците не смеел да влиза в разпра с него. Дори бягството му от Кремиковския затвор станало заради побой в изблик на ярост, а не по план, както обикновено се случва при повечето пандизчии. Криминалното досие на бандита също е бая дебело. Той попада зад решетките още през далечната 1997 г., а най-тежката му присъда е за отвличане и побой, в което съучастник му е публично разстреляният крими герой Бранимир Георгиев – Бранко. За това деяние е осъден на 12 години лишаване от свобода, а заради бягството получава и вътрешна присъда, тъй като по онова време срещу него и другите двама бегълци са повдигнати обвинения по член 298 – „Затворници, които са се уговорили да избягат чрез задружни усилия и престъпят към изпълнение на замисленото бягство се наказват с лишаване от свобода до 5 години” и член 199, свързан с извършването на кражби и грабежи на две и повече лица, придружен с нанасянето на средна или тежка телесна повреда.


Бягството пък е едно от най-скандалните до момента и се разиграва като на филм на 29 август 2004г. в Трудово-поправителното общежитие (ТПО) Кремиковци през столовата. Екшънът се развива по време на вечеря. Тогава в стола се намират около 20 затворници и едва двама надзиратели. Преди да тръгнат към килиите си, Петър Симеонов-Скандала, Емил Георгиев-Ластика и Николай Цачев нападат надзирателите в гръб, нанасят им побой, след което отнемат помощни средства от единия, в това число и радиостанцията му със специална честота. После бягат, като минават през огромна дупка, която зее в оградата, а след това хукват да прескачат телените ограждения. Пръв задържан и върнат зад решетките е Николай Цачев, който не могъл да прескочи оградата. Скандала и Ластика обаче се оказват по-пъргави, измъкват се на свобода и дори се качит в автобус на градския транспорт. След бягството им започва специализирана операция, ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. В резултат и тримата са задържани още същата вечер. Накрая на сагата бегълците са спипани в софийското село Сеславци. Пешо Скандала обаче не се дава и прави повторен опит да избяга. Тогава полицаите издават няколко предупредителни изстрела във въздуха, за да сплашат беглеца. След като няма видими резултати, те се принуждават да стрелят на месо със стоп-патрони. Един от тях успява да улучи Петър Симеонов в гърба и да го повали на земята.


След бягството, Скандала е настанен в единична килия в Софийския затвор в зоната, където лежат осъдените на доживотен затвор или особено опасните. Той е и сред малкото затворници, били в килия № 17, наричана още „Вапцаровата килия”, тъй като в нея е лежал и осъденият на смърт поет Никола Вапцаров. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.