Съд отказа на Брендо да излежи и трите си присъди у нас

0

Евелин Банев може отново да поиска това, ако се върне в ЕС

Софийският градски съд остави без разглеждане молбата на Евелин Банев-Брендо да бъдат признати и приети за изпълнение в България наложените му присъди в Италия и Румъния. В разпореждането на съдия Величка Маринова се казва, че към момента Банев не се намира в страна членка на Европейския съюз, а е задържан под стража в Украйна, което му отнема правото на такова искане.

„Няма пречка лицето отново да направи същото искане, когато бъде евентуално екстрадирано на територията на България или на територията на Румъния, за където има официални данни, че той също е дирен с цел екстрадиция, респективно на територията на която и да е било друга държава членка на ЕС“, пише в мотивите на съда. 

„Сега“ припомня, че българският гражданин Евелин Банев-Брендо беше задържан преди 2 седмици край Киев, където се е укривал с чужди документи. Заедно с него са били задържани и още няколко души, които също са с криминални прояви. Той е с присъди в Италия – 20 години затвор, в Румъния – 10 години, в България – 6 години. Все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин – от организирането на трафик до прането на пари от продажбите.

От прокуратурата не се ангажираха с прогноза кога украинските власти ще отговорят на искането Евелин Банев да бъде върнат в България, за да изтърпи шестгодишната си присъда. за екстрадиция вече е изпратена, но претенции към Банев имат Италия и Румъния. „В случая наистина има конкуренция на основания за предаване на лицето и може би това ще бъде изпитание и по-скоро тест по какъв начин ще се действа, защото може би ще се наложи някаква практика. Ние такъв случай доколкото ми е известно, нямаме при нас“, заяви заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.