Внукът на Веска Меджидиева отглеждал марихуана за наркобоса Иво Турчина

0

Около 150 килограма марихуана годишно е отглеждал и пласирал на софийския наркопазар арестуваният в началото на седмицата Симеон Пенев, внук на укриващата се от 25 години в Южна Африка финансова измамница Веска Меджидиева. Това разкриха пред „Уикенд“ столични криминалисти. Според думите им, Симеон е захранвал с леката дрога структурата на наркобоса Ивайло Стойнов – Иво Турчина.

24-годишният внук на Веска Меджидиева бе закопчан на фаталния за него 13 септември след пожар, избухнал в мазето на къщата му на софийския бул. „Братя Бъкстон“. Огънят лумнал късно вечерта, а съседи на Симеон позвънили на спешния тел. 112, за да съобщят за пожара. С пристигналите огнеборци дошли и полицаи, които да отцепят и обезопасят района. След като пожарът бил овладян, пожарникарите докладвали на полицаите, че в мазето има тайно помещение, в което функционира нелегална наркооранжерия.
След като са повикани криминалисти и последвал обиск на имота, в мазето на къщата са открити цели три помещения, оборудвани с модерни напоителни, вентилационни и осветителни системи. В оранжерията за марихуана внукът на Веска Меджидиева е

отглеждал над 100 растения в саксии

от два различни холандски сорта. Ченгетата са конфискували и чувал, пълен догоре с изсъхнала и подготвена за продажба марихуана.
„Растенията, които е отглеждал внукът на Веска Меджидиева, дават по три реколти на година, като всяка от реколтите е от около 50 килограма марихуана – горе-долу по 500 грама на растение. Инвестицията в оранжерията е за стотици хиляди, само лампите за дрогата струват над 100 000 лева“, коментира пред „Уикенд“ столичен криминалист.
Според данни от разследването, Симеон Пенев е отглеждал марихуана в мазето на дома си от поне 2 години, като е продавал на едро готовата продукция, която се отличавала с високо качество. Твърди се, че основен клиент на продукцията на внукът на Веска Меджидиева е наркобоса Иво Стойнов – Турчина, който държи бизнеса с дрога в южните софийски квартали.
„Цената на марихуана с високо качество на едро върви около 10 000 лева за килограм в София. Предвид огромното количество растения, открити в дома на Симеон Пенев, е сигурно, че той не е отглеждал леката дрога за лично ползване, а за продажба на едро“, категоричен е столичен криминалист.
Внукът на Веска Меджидиева обаче вероятно ще се отърве с минимална присъда, тъй като е арестуван не като част от организирана престъпна група, а след пожар в дома му. Срещу него досега не е имало данни да се занимава с наркоразпространение. Симеон е в ареста за срок от 72 часа, а ако бъде признат за виновен, може да получи присъда от 2 до 5 години затвор и глоба от 5000 до 10 000 лева.
24-годишният Симеон Пенев е син на Яна, дъщерята от първия брак на Веска Меджидиева. През 1996 г. Меджидиева бяга от България, след като е обвинена за обсебване на 78,8 млн. стари лева от набирателна сметки на Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ), известна като банката на кръга „Орион“. Нейн тогавашен съпруг е Румен Спасов, който кръщава фирмите си на звезди от съзвездието „Орион“.
След Веска Меджидиева в Южна Африка бяга и дъщеря й от първия брак Яна, която

ражда в Кейптаун арестувания си син Симеон,

задържан за отглеждане на марихуана преди дни.
Малко след бягството на жена си, Румен Спасов е разпитван и разследван като като поръчител на убийството на Андрей Луканов, но обвинение така и не му е повдигнато. Други петима, сред които и съдружникът на Спасов – Ангел Василев от строителната компания „Колонел“, обаче бяха съдени и оправдани, а впоследствие осъдиха България в Страсбург.
Румен Спасов също избяга от България, а на 27 юли 2009 г. издъхна на 63-годишна възраст от рак в къщата си в Кейптаун. Малко преди да се спомине, Спасов обвини Веска Меджидиева, която го бе изоставила, че е задигнала между 3 и 6 милиона долара.
След смъртта на боса на кръга „Орион“ пък избухна война между наследниците и нови взаимни обвинения в шашми и далавери. В скандала бе намесено и името на дъщерята на Веска Меджидиева от първия й брак – Яна, която е майка на арестувания с голямо количество дрога Симеон Пенев.
В интервю, дадено пред седмичник през 2011 г., бившият шеф на пресслужбата на Министерски съвет при Жан Виденов и ексразузнавач Красимир Райдовски скандално разкри, че причината за раздялата между Веска Меджидиева и Румен Спасов е опита на боса на кръга „Орион“ да вкара в леглото си…доведената си дъщеря.
„Веска Меджидиева замина първа през 1996 г. за Южна Африка с моя помощ. Самият Татарчев намери начин да ме предупреди, че предстои ареста й. Вероятно е предполагал каква ще бъде моята реакция…Дъщеря й Яна остава сама в София с Румен Спасов и той вижда в нея поредния си сексуален обект! Един ден Яна дойде при мен и изплака. Показа ми писмо от него, в което пишеше, че „неговата душа е прерия, в която тя може да препуска с кон“, че

иска дете от доведената си дъщеря…

Познавам до болка почерка му, дори да съм умрял, ще го позная. Каза ми, че Румен я мъчел постоянно, обаждал й се по телефона, по скайпа. Тя го записала и дала на майка си записите, защото й се сърдела, че не приема съпруга й. Може би именно заради това последва раздялата им…Наистина, желанието за секс на Румен Спасов беше доминиращо. На всичкото отгоре беше мързелив сладострастник. Обичаше любовниците му да са на „една ръка разстояние”. В Южна Африка, където попада в едно затворено общество, той продължава да преследва доведената си дъщеря. Това е известно освен на мен, и на настоящия съпруг на Яна, а може би и на бившия…“, разказа Райдовски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.