След три неуспешни опита: КПКОНПИ добута делото за 23 млн. лв. срещу Банев и семейството му

0

ТРИФОН КОСТОВ

Мини победа срещу Евелин Банев-Брендо постигна антикорупционната комисия КП КОНПИ, научи „Уикенд“. След три години мъки и куп безумни грешки, комисията най-после успява да добута до съда делото за конфискация срещу Кокаиновият крал на стойност 23 млн. лева.

За успехът се разбира от съобщение в „Държавен вестник”, публикувано преди няколко дни. Според него искът окончателно е приет от Софийски градски съд, а първото заседание е насрочено за 18 ноември 2021 г. Наред с Банев, ответници във фамозният процес са съпругата му Моника, голямата им дъщеря Александра и доведения му брат Симо Карайчев.
До самото искане за конфискация се стигна след повдигнатите обвинение на Брендо и родата му за участие в организирана престъпна група за пране на пари от трафик на наркотици. След куп перипетии и съдебни обрати, Евелин Банев бе осъден окончателно на 6 години затвор, а останалите участници се разминаха с условни присъди и глоби. Делото се точи близо десетилетие и дори стана повод наркобосът да бъде върнат у нас от Италия. Малко след това магистратите изведнъж решиха, че Брендо не представлява опасност за обществото и може да излезе на свобода, с възможно най-леката мярка подписка. Да не се заблуждаваме от името, това далеч не значи, че трябва всеки ден да се разписва в районното. Просто според съда поведението на безукорният Банев показва, че няма шанс да се укрие или извърши друго престъпление. Съдебният състав не се трогна от факта, че към онзи момент Брендо има влязла в сила 10-годишна присъда за трафик на кокаин в Румъния, а в Италия върви мегаделото „Кокинови крале”. Според слухове, в които не се съмняваме, решението за освобождаването на Банев съвпада по време с трансфер на огромна сума пари към „правилните” хора.
Каква изненада, малко преди осъдителното решение на втора инстанция, Банев си плюе на петите. Той на няколко пъти е засичан да си идва в България, а на 6 септември последва и ареста му в Киев.
Присъдите по делото за пране на пари дадоха основание през 2018 г. КП КОНПИ да заведе иск за конфискация имуществото на Брендо, жена му и брат му. На прицела попадна и голямата дъщеря на Баневи Александра, защото родителите и са прехвърляли на нейно име имоти и пари, в опит да ги скрият. Още в началото исковата молба бе отхвърлена от съда заради куп неточности от комисията. Оказа се, че в стремежът си да прилапат милионите, от КП КОНПИ са допуснали куп грешки, при описанието на това, което искат да отнемат. Безумиците стигат до там, че комисията иска отнемане на 26 000 лв от продажба на автомобил от жената на Брендо Моника Добринова, макар сделката да е извършена от него. Други 140 341 лв. се търсят от Добринова и Банев, след като са по сметка на дъщеря им Александра.
Неточности има и около претендираните милиони левове имущество на фирма „Б.М.А. Трейдинг”. Тя е създадена от Брендо, а в последствие се озовава в рцете на съпругата му Моника. Чрез фирмата Банев през 2007 г. построи бутиковият хотел „Ле Фльор”, разположен на столичния бул. „Витоша”. Инвестицията в строежа на баровската 7-етажна сграда е няколко милиона евро. Всяка една от 31-те стаи на хотела има уникален дизайн и свръхскъпо обзавеждане, изработено по поръчка в Италия и Франция. Може би напълно случайно, но малко преди внасянето на иска от КП КОНПИ, хотелът набързо е прехвърлен на офшорна фирма. С това шансът да бъде конфискуван става нулев. Все пак по сметките на фирмата остават над 3 милиона лева, които подлежат на отнемане.
Три години след старта на делото и множество връщания от съда, служителите на КП КОНПИ най-после успяват да си оправят гафовете. Това позволява насрочване и на първото заседание. В съобщението по случая е събран и достоверен списък, кой от клана Баневи, какъв дял притежава от подлежащите на конфискация пари и имоти за над 23 млн. лева. Любопитно е, че в списъка отсъства и столичната резиденция на Брендо. Къщата е разположена на столичната ул. „Пушкин”, в близост до резиденция „Бояна”. Домове наоколо освен множество богаташи имат и оперативно интересни за МВР лица, а многобройните кортежи и патрули от въоръжени гардове гарантират спокойствие на хората от квартала. Подобно на хотел „Ле Фльор” и тя удобно бе прехвърлена на подставени лица малко преди да започне делото. Все пак наркобосът и роднините му не се успели да спасят няколко огромни сгради и апартаменти в центъра на София. Към днешна дата те се водят на името на дъщеря им Александра. От комисията успяват да докажат, че имотите са купени с пари от престъпна дейност, което прави дарението на девойката фиктивно.

снимки в папка: Brendo
текстове под снимки
1.
Делото за конфискация на 23 млн. срещу Евелин Банев-Брендо не може да почне вече 3 години

2
Брендо успя да спаси от ръцете на КП КОНПИ струващият милиони хотел „Ле Фльор”.
КАРЕ
Излъгал амерканцие от ДЕА,
че се оттегля от наркотиците

Евелин Банев не е спазил ангажимента си да напусне бизнеса с дрога, който е поел пред американската агенция за борба с наркотрафика ДЕА, твърди източник на „Уикенд”, запознат с изненадващия арест на боса. Публична тайна е, че с годините Брендо се превръща в ключова фигура в световния наробизнес именно с подкрепата на американците. Знае се, че е техен информатор и над дейността му е опънат непробиваем чадър.
След като преди години отново е заловен и е осъден в 3 европейски държави – Италия, Румъния и България, от ДЕА правят последна услуга на Банев. Те успяват да го снабдят с фалшиви паспорти, един от които венецуелски, и да му помогнат да духне безпрепятствено, докато чака поредното решение на съда. Договорката обаче е да напусне бизнеса с наркотици, тъй като вече се е превърнал в твърде осветен и компрометиран играч.
Брендо спазва обета си да не се забърква в наркотрафик, но само около 2 години. От миналата пролет той решава отново да влезе в играта. Смята се, че печалбите от кокаин по време на пандемията са още по-високи, тъй като „материала” все по-трудно минава границите покрай засиления контрол суша, въздух и вода. За да си няма проблеми, Евелин Банев плаща ежемесечно по 50 000 лева на български агенти на ДЕА, твърдят източници на „Уикенд”. В последните няколко месеца обаче забравил да си превежда „вноските”.
Така българите предават на колегите си от САЩ, че Брендо се е завърнал в наркобизнеса и не е спазил договорката. От агенцията за борба с наркотрафика свалят покровителството си над него и скоро след това гангстера е позорно заловен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.