Предателят на „Наглите“ трепери за живота си

0

Приетите в сряда в последния ден на 46-ото Народно събрание поправки в законодателството, с които Бюрото за защита на свидетелите беше прехвърлено от прокуратурата към Министерството на правосъдието, е предизвикало огромно напрежение сред охраняваните лица срещу организирани престъпни банди, научи „Уикенд“.

Част от 16-те охранявани свидетели по знакови съдебни дела срещу мафиотски организации са поискали гаранции от държавното обвинение, че скритите им самоличности и местонахождение няма да бъдат осветени, а охраната им ще бъде оставена за постоянно.
Сред паникьосаните да не бъде осветен е и знаковият бандит Валентин Михайлов – Вальо Ихтиманския, който през есента на 2009 г. предаде неуловимата до онзи момент банда за отвличания на богаташи „Наглите“. Оттогава Ихтиманския

живее под чужда самоличност в чужбина,

а с охраната му са ангажирани служители от иззетото от прокуратурата Бюро за защита на свидетелите. Макар Михайлов да е с множество присъди и да е участвал в някои от отвличанията на Прокопи Прокопиев – Културиста, Ивайло Евтимов – Йожи и компания, той не бе сред подсъдимите главорези, тъй като чрез показанията си разкри тарторите на бандата и някои от тайните квартири, в които „Наглите“ държаха в плен заложниците си.
В края на ноември 2009 г. бандата за отвличания „Наглите” все още действа и бога¬ташите са в паника. То¬гава във Велико Търно¬во двама полицаи арес¬туват мъж, който точи банкомат. Прибират го зад ре¬шетките и започват разпит. Проверяват в системата за криминални регистрации. Валентин Малинов Михайлов се оказва реци¬дивист и бивш затвор¬ник.
„Знам кой отвли¬ча. Искам да говоря с Цветан Цветанов”, казва задържаният за източване на банкови сметки. Конвоиран е до София и в сградата на ГДБОП се срещнал с тогавашния министър на вътрешние работи Цветан Цветанов, шефа на ГДБОП Ста¬нимир Флоров и с други висши полицаи.
Разказал всичко за „Наглите” под угроза¬та да го вкарат в за¬твора заради източване на банкомати. Вальо Ихтиманския не искал да се връща там. След показанията на разбойника за отвличанията, бандата е арестувана. Предателят е прибран на сигурно място и му е назначена денонощна охрана. Правят го защитен сви¬детел, въпреки че е вършил престъплени¬ята заедно с другите. Според адвокатите на останалите Ихтиман¬ския също е трябвало да бъде подсъдим за от¬вличанията, защото за¬конът не го освобожда¬ва от отговорност. Това обаче не се случва. По време на разпитите си пред съда Валентин Михайлов не казва кой е рязал уши и пръсти на жертвите, за да не се уличи сам в престъп¬ление.
Останалите членове на бандата за похищения твърдят, че Ихтиманския е човекът, който е

отрязал пръста на Ангел Бончев

и ухото на Михаил Краус като доказателство, че жертвите на отвли¬чания наистина са похитени. На негово име са наемани и част от къщите на ужасите, в които са държани отвлечените.
Валентин Михайлов се занимавал с грабежи още от 1994 г., когато участва в прословута¬та Ихтиманска банда. Арестуван е и е осъден чак през 2006 г. През 2003 г. пък го хващат заедно с Ивайло Евтимов – Йожи за въоръ¬жен грабеж на авто¬мобил, собственост на фармацевтична фирма. По това дело са оправ¬дани.
Ихтиманския се по¬знавал с Йожи още от 2001 г. Включил се в бандата за отвличания по негова покана. Бил брутален и безскрупу¬лен бандит. Хранел жертвите на отвличанията и ги из¬тезавал. Роднините му в Ихтиман твърдят, че отдавна не са чували за него. Най-близките му знаят къде е, но са подписали декларация да мълчат.
През последния месец обаче Валентин Михайлов – Ихтиманския е развил параноя, че ще бъде предаден на бившите си ортаци от „Наглите“, които вкара в затвора с показанията си. Според достигнали до Ихтиманския слухове, излезлия наскоро от затвора Ивайло Евтимов – Йожи вече е

обявил награда за главата му.

Йожи някак си достигнал до информацията, че Валентин Михайлов е укриван в гранично село край Словакия, заради което неговото местонахождение е било променено.
„Притесненията на голяма част от охраняваните и укривани свидители по знакови дела са свързани с теч на информация. След като Бюрото за защита на свидетели преминава към Министерството на правосъдието, достъпът до секретните данни, пазещи сигурността на свидетелите, може да бъде компрометиран“, твърдят представители на прокуратурата.
Бюрото за защита на свидетелите охранява 16 свидетели по знакови дела, като осем от тях са скрити в чужбина. Годишната издръжка на звеното за охрана е между 5 и 7 милиона лева. Бюрото за защита на свидетели пое охраната и на главния прокурор Иван Гешев преди година и половина, след като обвинител №1 отказа да бъде охраняван от НСО. Гешев свали доверието си от Националната служба за охрана, след като офицерът от НСО Борис Иванов бе арестуван като посредник в поръчковото убийство на бизнес дамата Станка Марангозова. Като поръчители на екзекуцията са обвинени Веселин Денков – Весо Брадата и Иво Масларов, доведен син на бившия социален министър Емилия Масларова.
Сред охраняваните лица са и пропелият преди години срещу братя Маргини Велин Добрев – Велата, както и двама свидетели срещу укриващия се в Дубай олигарх Васил Божков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.